Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'La història interminable'

El jove Bastian

El país de Fantasia

Fantasia i realitat


dijous, 4 de setembre de 2008
Cloem l'especial de llibres d'estiu amb el títol cronològicament més recent: 'La història interminable' (1979), considerat, igual que 'Peter Pan' (objecte del capítol anterior), de gènere fantàstic.

'La història interminable' és obra del bavarès Michael Ende (1929-1995), tingut per un dels grans renovadors de la literatura fantàstica. Abans de dedicar-se de ple a l'ofici d'escriure, féu d'actor, ocupació que li permeté de posar en pràctica els coneixements d'art dramàtic apresos a Munic, capital de Baviera.

Michael Ende es féu un nom en la literatura amb llibres com 'En Jim Botó i en Lluc el maquinista' (1960) i 'Momo' (1973), en què toca el concepte del temps, un temps que s'escola amb el traüt de la vida moderna i que priva d'esmerçar-lo en allò que realment importa.

La publicació de 'La història interminable' acresqué, encara més, el reconeixement d'Ende, convertit d'aleshores ençà en l'escriptor en llengua alemanya més llegit a tot el món. Per més que alguns crítics sostenien que defugia la realitat, que s'allunyava dels problemes contemporanis, el cas és que el llibre aconseguí una popularitat immensa, amb milions de lectors, tant joves com grans.

El jove Bastian


+ Coberta d'una edició anglesa.
El protagonista de la novel·la és en Bastian Balthazar Bux, un noiet tímid, orfe de mare, que s'agrada de llegir llibres que conviden a somniar. Un dia plujós de novembre en Bastian entra en una llibreria de vell, on queda fascinat per un llibre de cobertes daurades i títol intrigant: 'La història interminable'. El llibre no és a la venda, però se l'acaba emportant d'amagat empès per la curiositat, que satisfà llegint àvidament a les golfes de l'escola.

El país de Fantasia


+ La versió cinematogràfica de la novel·la desplagué a Ende.
Allí s'endinsa en el món de Fantasia, amenaçada d'ençà de la malaltia de l'Emperadriu Infantil, estadant de la Torre de Vori, al bell mig del reialme. La situació empitjora cada dia que passa: el No-res s'estén sense parar, destruint-ho tot. En això que l'Emperadriu Infantil encomana a un jove guerrer, de nom Atreiu, de trobar un guariment a la seva malaltia. Bastian se sent atrapat per la història, però no es pensa pas que la salvació, el destí, de Fantasia, acabarà depenent d'ell mateix!

Fantasia i realitat


+ Retrat de Michael Ende.
Michael Ende deia que la fantasia no s'havia de contraposar a la realitat, ans n'havia de formar part. A parer seu, la fantasia, la imaginació, el somni, la poesia..., tots aquests elements eren imprescindibles per a evitar una realitat buida, eixorca, abocada al consumisme, al materialisme, i, en definitiva, al no-res, un no-res que a 'La història interminable' amenaça d'assolar-ho tot.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Michael Ende era fill del pintor Edgar Ende (1901-1965), que prengué part en el moviment surrealista.
  • El 1984 s'estrenà 'La història interminable', del cineasta alemany Wolfgang Petersen, film molt taquiller, que, això no obstant, desplagué a Michael Ende, i aconseguí que el seu nom no figurés als títols de crèdit.
  • Ende deia que els seus llibres s'adreçaven a infants de vuitanta anys a vuit.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Abans de llegir 'La història interminable'.
Qüestionari sobre la novel·la més famosa de Michael Ende.
'Trailer' de la versió cinematogràfica de 'Momo', del 1986.
Recensió de títols d'Ende.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua