Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Peter Pan'

El nen que no vol fer-se gran

Els Darling

L'illa de Mai Més


dilluns, 1 de setembre de 2008
'Peter Pan' és l'obra més popular del dramaturg i novel·lista James Matthew Barrie, o, simplement, J.M. Barrie. Barrie era escocès, igual que Robert Louis Stevenson, contemporani seu i autor de 'L'illa del tresor', objecte del capítol anterior de l'especial de llibres d'estiu.

Nat el 1860, Barrie estudià a la Universitat d'Edimburg, i, en acabat, passà pel periodisme, abans de dedicar-se enterament a la literatura. El 1891 publicà la novel·la 'El petit ministre', que aconseguí molta popularitat. Molta més n'havia d'aconseguir 'Peter Pan': el protagonista s'acabà convertint en una icona de la literatura infantil i juvenil. 'Peter Pan' s'estrenà el 1904 al teatre Duc de York de Londres, i al cap de set anys, el 1911, Barrie en publicà la versió novel·lada, que duia per títol 'Peter i Wendy'.

Als escrits de Barrie, hi trobem la idealització de la infantesa, contraposada al món dels grans, considerat hostil. Aquesta idealització no es pot deslligar de la vida de l'autor, marcada per un fet tràgic: quan tenia sis anys, un germà seu, David, morí d'un accident. La mare, que n'estava molt, en resultà molt afectada, i mai més no se'n recuperà; en James s'esforçà a omplir el buit deixat per David; a retrobar l'atenció materna; a ésser tractat com un infant, no com un adult.

El nen que no vol fer-se gran


+ Estàtua de Peter Pan a Kirriemuir, vila de naixença de J.M. Barrie.
Alegre, aventurer, despreocupat, presumptuós, sense memòria, lluitador (si veu que la lluita ha de durar poc, no té inconvenient a canviar de bàndol)... Així és Peter Pan, un personatge que encarna com cap altre la por de fer-se gran, d'assumir responsabilitats i obligacions. Vestit amb fulles tardorenques i capaç de volar, en Peter viu a l'illa de Mai Més, un indret fantasiós, fet a mida, on pot fer realitat allò que més s'estima: passar-ho bé.

Els Darling


+ A l'illa de Mai Més, la Wendy hi acabarà tenint un paper molt important.
Peter Pan farà ús dels seus dots per a captivar la imaginació de la Wendy, el John i el Michael, els fills del matrimoni Darling (ell, rondinaire, ella, conciliadora), residents a Bloomsbury, a Londres. Sense pensar-s'hi gaire, tots tres el seguiran a l'illa de Mai Més. Allí, la Wendy hi acabarà tenint un paper molt important, molt diferent del que hi té el Peter, diríem que oposat i tot.

L'illa de Mai Més


+ El capità Ganxut, en la versió de la companyia Disney.
A Mai Més, Peter Pan és el cap indiscutible dels Nens Perduts: hi han anat a parar perquè les mainaderes els han perduts. Però també hi trobem uns altres habitants, fantàstics o reals: sirenes, fades (la Campaneta, enamorada de Peter, n'és una), indis i pirates, amb el capità Ganxut al davant. Enemic declarat d'en Peter, el capità Ganxut és un individu cruel, que, si vol, també sap ésser cortès, elegant, distingit.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1929 J.M. Barrie cedí els drets de 'Peter Pan' a un hospital d'infants de Londres.
  • El 1953, Walt Disney produí una versió animada de 'Peter Pan', esdevinguda molt famosa. L'obra també ha servit d'inspiració del film de Steven Spielberg 'Hook'.
  • 'Peter Pan' popularitzà el nom de Wendy, fins aleshores molt poc posat, ni a la Gran Bretanya ni als Estats Units.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Biografia de J.M. Barrie, a càrrec de la BBC.
'Peter Pan': conte.
'Trailer' del film 'Peter Pan', del 2003.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua