Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'El llibre de la jungla'

Mowgli...

...l'ós Baloo i la pantera Bagheera

La llei de la jungla


dilluns, 18 d'agost de 2008
El 1907 Rudyard Kipling es convertí en el primer escriptor anglès que rebia el Premi Nobel de Literatura. El nom de Kipling va molt lligat a Anglaterra, però també a l'Índia, escenari d'alguns dels seus llibres més populars, com 'Kim' i 'El llibre de la jungla'.

De fet, Kipling va néixer el 1865 a la ciutat índia de Bombai. En aquell temps, el subcontinent indi era ocupat per la Gran Bretanya, capdavantera de la industrialització i primera potència mundial, posició que detingué ben bé fins la Primera Guerra Mundial (1914-1918).

Fill de l'artista i professor John Lockwood Kipling, a cinc anys Rudyard Kipling fou enviat a estudiar a Anglaterra. Hi passà onze anys, fins el 1882, quan tornà al subcontinent indi (a Lahore, a l'actual Paquistan). Allí treballà de periodista i començà a escriure poemes i contes.

Novament a Anglaterra, Kipling esdevingué la veu de l'imperialisme anglès, per la qual cosa acabà essent criticat. De totes maneres, hom ha remarcat que la seva obra també critica determinades pràctiques colonialistes i que no es pot deslligar de l'època en què fou escrita, una època marcada per la rivalitat de les potències europees pel domini d'una bona part del món.

El 1894 Kipling publicà 'El llibre de la jungla', el seu títol més famós, seguit, al cap d'un any, de 'El segon llibre de la jungla', tots dos integrats per un conjunt de faules.

Mowgli...


+ Mowgli, en la versió cinematogràfica de la Disney.
El protagonista de 'El llibre de la jungla' (i, en part, de 'El segon llibre de la jungla') és Mowgli, un nen indi criat a la selva per una bandada de llops, que tenen per cap el venerable Akela. Els llops han salvat Mowgli de caure a les urpes d'un tigre coix, Shere Khan, que de totes maneres farà tots els possibles per a capturar-lo. A la jungla, Mowgli hi trobarà estimació i animadversió, i això mateix trobarà quan entri en contacte amb els humans, els seus congèneres.

...l'ós Baloo i la pantera Bagheera


+ La pantera Bagheera aconsellarà Mowgli i el protegirà dels perills.
En Mowgli farà bons amics, sobretot dos: Baloo, un ós bru d'allò més savi, que li inculcarà els principis de la llei de la jungla; i la pantera negra Bagheera, que l'aconsellarà i el protegirà dels perills. Tots dos n'estaran molt pendents, d'en Mowgli, que també tindrà l'ajut, més puntual, d'uns altres animals, com la serp Kaa i l'elefant Hathi, molt respectat.

La llei de la jungla


+ A la jungla on Mowgli es va fent gran, la llei hi té un paper molt important.
En aquesta jungla on Mowgli es va fent gran, la llei hi té un paper molt important. No hi preval l'anarquia, ni la llei del més fort, sinó unes normes de conducta prèviament acordades. La bandada de llops es reuneix sovint a la Roca del Consell, on debat, delibera i pren les decisions que considera més convenients. La idea de fons és que l'ordre, la justícia i la llibertat sols es poden assegurar si es respecta la llei.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Rudyard Kipling fou amic íntim de Robert Baden-Powell, el fundador del moviment escolta. Aquest s'inspirà en 'El llibre de la jungla' per a bastir el programa pedagògic de la unitat de llops i daines, formada per escoltes de vuit anys a onze.
  • El cinema ha acrescut encara més la fama d'aquest llibre. El 1967, ja fa més de quaranta anys, la companyia Disney en va fer una primera versió, animada i lliure (introduí força canvis).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Rudyard Kipling.
Reivindicació de Kipling, acompanyada d'un fragment de 'El llibre de la jungla'.
L'imperi britànic, el 1897.
'Si', el poema més popular de Kipling.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua