Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pesos i mesures: el sistema internacional

El metre: Duinkerken, Barcelona i la velocitat de la llum

El quilogram, a París

El sistema anglès... dels nord-americans


dijous, 22 de maig de 2008
'L'home és la mesura de totes les coses'. La sentència, atribuïda al filòsof grec Protàgores, es fa servir sovint per indicar que hi ha coses subjectives, coses que no tenen una interpretació única. En canvi, per mesurar emprem unes unitats objectives, establertes amb gran precisió. El conjunt d'aquestes unitats s'anomena sistema d'unitats, i el més usat de tots és el sistema internacional, representat per la sigla SI.

Adoptat el 1960, el sistema internacional perfecciona el sistema mètric decimal, basat en el metre i en el quilogram, que es remunta al temps de la Revolució Francesa. Consta de set unitats bàsiques, o fonamentals: metre (m), quilogram (kg), segon (s), ampere (A), kelvin (K), mol (mol) i candela (cd).

Ara, aquest sistema no és pas estàtic, i ha calgut redefinir-lo i precisar-lo amb el pas del temps, amb vista a facilitar l'intercanvi comercial, la producció industrial i la recerca científica.

Aquesta tasca d'actualització pertoca al Buró Internacional de Pesos i Mesures, i, més concretament, a la Conferència General de Pesos i Mesures, que es reuneix cada quatre anys a París (l'última reunió data del novembre de l'any passat).

El metre: Duinkerken, Barcelona i la velocitat de la llum


+ La primera definició de 'metre' s'establí després d'amidar la fracció de meridià entre Duinkerken i Barcelona.
Prenem, per exemple, el metre, la unitat de longitud del sistema internacional. En la primera definició, del 1799, el metre equivalia a la deu milionèsima part d'un quadrant de meridià terrestre, mesura establerta després d'amidar la fracció del meridià de París entre Duinkerken (ciutat de Flandes sota domini francès) i Barcelona. La definició actual, establerta el 1983, diu que el metre és igual a la longitud del trajecte recorregut per la llum en el buit durant 1/299.792.458 segons.

El quilogram, a París


+ Prototip internacional del quilogram.
El quilogram és l'única unitat bàsica del sistema internacional encara definida per un objecte físic: l'anomenat prototip internacional del quilogram, una peça feta a partir d'un aliatge de platí (90%) i d'iridi. Realitzat els anys 1880, aquest prototip se serva a la seu del Buró Internacional de Pesos i Mesures, a Sèvres, als afores de París, juntament amb sis còpies oficials. Així, doncs, el quilogram és igual a la massa del prototip.

El sistema anglès... dels nord-americans


+ Ampolla amb els sistemes d'unitats anglès, mètric i nord-americà.
El sistema internacional és d'ús mundial, però als Estats Units encara es fa servir, poc o molt, l'anomenat sistema consuetudinari, no decimal, que es basa en l'antic sistema imperial anglès (oficial a la Gran Bretanya fins el 1995). Entre les unitats d'aquest sistema hi ha la polzada, el peu, la iarda i la milla (longitud), el barril i la pinta (volum), la lliura i l'unça (pes)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El quilogram és gairebé igual a la massa d'un decímetre cúbic (un litre) d'aigua destil·lada.
  • Quatre còpies de les sis del quilogram foren fetes a la mateixa època que el model original.
  • Hi ha tres països que no han adoptat oficialment el sistema internacional: Birmània, els Estats Units i Libèria.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua