Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Trenta anys del 'Ja sóc aquí'

Josep Tarradellas

La recuperació de l'autogovern

23 d'octubre de 1977


dilluns, 22 d'octubre de 2007
'Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí! Ja sóc aquí! Perquè jo també vull l'estatut! Ja sóc aquí! Per compartir les vostres penes, els vostres sacrificis i les vostres joies per Catalunya. Ja sóc aquí! Per treballar amb vosaltres per una Catalunya pròspera, democràtica i plena de llibertat. Ja sóc aquí!' Amb aquestes emotives paraules, pronunciades demà farà trenta anys, el president de la Generalitat de Catalunya Josep Tarradellas (1899-1988) s'adreçava a la multitud aplegada a la plaça de Sant Jaume, just acabat de tornar de gairebé quaranta anys d'exili.

A l'exili Tarradellas havia mantingut viva la flama de la Generalitat, la màxima institució de govern de Catalunya, suprimida sense contemplacions per la dictadura franquista. Poques setmanes abans del seu retorn, el 29 de setembre, un decret llei la restablia provisionalment.

Tal com han consignat els historiadors, el retorn de Tarradellas fou l'únic acte de restauració de la legalitat republicana (la Generalitat contemporània fou establerta en temps de la Segona República) durant la transició democràtica espanyola.

Demà la Generalitat retrà al primer president del postfranquisme un homenatge inscrit en els trenta anys ininterromputs d'autogovern. Al matí s'oficialitzarà el canvi de nom del Saló Daurat, seu del consell de govern, que es dirà Saló Tarradellas; i a la tarda es farà un acte institucional al Saló de Sant Jordi, al qual han estat convidats familiars de Tarradellas (hi assistirà el seu fill Josep, resident a Suïssa), l'ex-president Jordi Pujol, els consellers del govern Tarradellas i algunes personalitats més.

Remarquem, a banda, que fins el 2 de desembre romandrà oberta al Palau Robert de Barcelona l'exposició '1977. Ja som aquí! Memòria d'EFE', organitzada per la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb de l'agència EFE, que la il·lustra amb unes dues-centes fotografies.
  • ! Actualització el 24/10/2007 a les 08:10

Josep Tarradellas


+ Tarradellas fou elegit president de la Generalitat a l'exili el 1954.
Nat a Cervelló (Baix Llobregat) el 1899, Josep Tarradellas Joan fou membre fundador d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i ocupà algunes conselleries del govern de la Generalitat republicana: governació, sanitat, serveis públics, economia, cultura i finances. La derrota republicana a la guerra del 1936-1939 el forçà a exiliar-se. El 1954, a Mèxic, fou elegit president de la Generalitat a l'exili, en substitució de Josep Irla. Es negà a formar govern i s'establí a Saint-Martin-le-Beau, a una vintena de quilòmetres de Tours (Turena, França).

La recuperació de l'autogovern


+ Manifestació de l'Onze de Setembre del 1977.
El 1977, dos anys després de la mort del dictador Franco, els esdeveniments precipitaren la tornada de Tarradellas. A Catalunya les eleccions del 15 de juny atorgaren la victòria a l'esquerra, no així a Espanya, on guanyà la Unió de Centre Democràtic (UCD) d'Adolfo Suárez. Al cap de pocs dies s'instituí l'Assemblea de Parlamentaris, integrada per tots els diputats i senadors elegits per Catalunya, que demanà el restabliment de la Generalitat i el retorn de Tarradellas. L'11 de setembre, Diada de Catalunya, una gernació mai vista (un milió de ciutadans) es manifestà pels carrers de Barcelona en favor de l'autogovern.

23 d'octubre de 1977


+ Tarradellas tornà a Catalunya després de trenta-vuit anys d'exili.
Finides les negociacions amb el govern espanyol, Tarradellas tornà a Catalunya el 23 d'octubre, després de trenta-vuit anys d'exili. El seguici presidencial partí de l'aeroport del Prat en direcció a les fonts de Montjuïc, on fou rebut per una multitud que feia voleiar banderes catalanes, tot cridant visques a Catalunya i 'Volem l'estatut'. Després del parlament, un Lincoln Continental de color blau cel portà el president, aclamat durant tot el recorregut, al Palau de la Generalitat, on, des del balcó, pronuncià unes paraules d'un gran ressò històric: 'Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí!

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La figura de Tarradellas és polèmica. Hi ha qui assevera que fou un polític presidencialista, amb massa afany de protagonisme; però també hi ha qui retruca que fou un gran estadista, un polític molt conscient de la importància del càrrec que detenia.
  • El protocol i l'escenografia de la rebuda del president Tarradellas anà a càrrec del cineasta Pere Portabella.
  • L'arxiu del president Tarradellas, guardat al monestir de Poblet i que porta el nom de la seva filla, Montserrat Tarradellas Macià, consta de 143.510 cartes, 11.032 llibres i 33.844 fotografies.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Text per a una auca de Josep Tarradellas.
Resultats de les eleccions del 1977 a Catalunya.
Apunt biogràfic dels presidents de la Generalitat contemporània.
I també...
  • Tarradellas, vist per l'escriptor Josep Pla.
  • Tarradellas, en imatges.
  • Llista de presidents de la Generalitat de Catalunya des del segle XIV.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua