Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Ruta del Temple

Llegenda i misteri

L'itinerari...

...templer


dilluns, 3 de setembre de 2007
El 1307, enguany fa set segles, el rei de França Felip IV acusà l'orde del Temple d'heretgia i pressionà el papa Climent V perquè en dictés la dissolució, feta pública el 1312: era el principi de la fi dels templers, orde militar amb una aurèola de llegenda i de misteri.

L'orde del Temple fou fundat el 1118, una vintena d'anys després de la primera croada (1096-1099), expedició de cristians que pretenia expulsar els musulmans de Terra Santa. Un grup de nou cavallers francesos, amb Hugues de Payens al davant, decidí d'establir-se a Jerusalem amb la comesa de protegir els pelegrins que acudien als llocs sants de la tradició cristiana. Anomenats, de primer, Pobres Cavallers de Crist, ben aviat adoptaren el nom de templers, perquè ocupaven un palau devers l'antic temple de Salomó, a Jerusalem.

Els templers eren cavallers-frares, soldats religiosos que es distingien per l'hàbit, blanc amb una creu vermella. Reconeguts pel concili de Troyes (1128), tenien regla pròpia, atribuïda a Sant Bernat de Claravall, gran impulsor del Císter.

Estesos per l'Europa occidental, en pocs anys es convertiren en una potència territorial i econòmica de primera magnitud, gràcies a donacions de reis i nobles, al negoci de la banca (deixaven diners al papat, a la reialesa, a pelegrins...), que ja havien practicat a Palestina, i la sàvia administració dels dominis, dividits en comandes o cases, engruixides en canvi de prendre part en expedicions militars dels monarques europeus.

Llegenda i misteri


+ Segell de l'orde del Temple.
Però les riqueses acumulades pels templers suscitaren cobejances i malfiances dels altres ordes, de nobles i de sobirans, cosa que, al capdavall, els portà a l'extinció, consumada el 1314. Que el gran poder que tenien se n'anés tan ràpidament en orris ha convertit els templers en protagonistes de llegendes vàries: descobridors de l'Arca de l'Aliança, que guardava les taules de la llei jueva; custodis del Greal, tradicionalment tingut pel calze que devia fer servir Jesús al Sant Sopar; vinculats a la francmaçoneria...; més encara: s'ha dit que havien conspirat en favor de la Revolució Francesa i que havien arribat a Amèrica abans de la 'descoberta' de Cristòfor Colom.

L'itinerari...


+ Castell de Gardeny.
Llegendes a banda, els templers penetraren en terres catalanes, on tingueren un paper molt important en l'expansió i la consolidació territorials en lluita contra els sarraïns, sobretot a partir del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV (1131-1152). L'orde administrà extenses comandes des de fortaleses estratègicament situades. Avui cinc d'aquestes fortaleses formen la Ruta del Temple, dita Domus Templi, que ressegueix el llegat templer de l'antiga corona catalano-aragonesa.

...templer


+ L'hàbit templer era blanc amb una creu vermella.
Els cinc castells de la Ruta del Temple són els de Gardeny (Lleida), bastit al turó del mateix nom, atorgat per Ramon Berenguer IV als templers en agraïment per l'ajuda prestada en el setge de la ciutat; el de Miravet (Ribera d'Ebre), que senyoreja aquesta bella vila enclavada en un revolt de l'Ebre; el de la Suda de Tortosa (Baix Ebre), edificat pels àrabs i igualment vigilant del pas de l'Ebre; el de Peníscola (Baix Maestrat), encimbellat sobre mar i molt ben conservat; i el de Montsó, últim reducte de la resistència templera, finalment vençuda el 1309.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els templers vetllaren i educaren el futur Jaume I de Catalunya-Aragó, que residí al castell de Montsó dels sis anys als nou.
  • L'orde del Temple prengué part en les conquestes de la Catalunya Nova, de Mallorca i de València.
  • Com que feien armes, els templers tenien prohibit de dejunar. S'alimentaven a base de carn (tres vegades per setmana), peix, verdura i llegums.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt sobre l'orde del Temple.
Indrets lligats als templers.
Vídeo del castell de Miravet.
Cop d'ull a l'emmurallat nucli antic de Peníscola.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua