Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Ruta del Ibers

Els ibers

Ullastret

Tribus


dilluns, 13 d'agost de 2007
Els ibers s'estengueren del migdia del Llenguadoc a Andalusia, per una ampla franja litoral que incloïa els actuals Països Catalans peninsulars. La cultura ibèrica, desenvolupada els segles VI-I aC, es pot seguir mercès a un patrimoni arqueològic molt important.

Un bon camí per a introduir-s'hi és la Ruta dels Ibers, preparada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) per a fer conèixer el llegat ibèric de la Catalunya actual. La web de la ruta, que permet una aproximació virtual, s'actualitzarà i engruixirà amb nous continguts a partir del mes de novembre.

Però ara ja s'hi pot trobar informació de conjunts arqueològics lligats a sis pobles, o tribus, ibèrics: Ullastret i Puig Castellet, als indigets; l'Esquerda, el Casol de Puigcastellet i el Turó del Montgròs, als ausetans; Ca n'Oliver i Puig Castellar, als laietans; Olèrdola i la Ciutadella de les Toixoneres de Calafell, als cessetans o cossetans; el Molí d'Espígol i la fortalesa dels Vilars d'Arbeca, als ilergets; i el Castellet de Banyoles i la Moleta del Remei, als ilercavons. També hi figuren mapes de l'àrea d'influència de cadascun d'aquests pobles, indicatius de poblats, santuaris, camps de sitges, necròpolis...

Els ibers


+ Logotip de la Ruta dels Ibers.
Organitzats en tribus independents, els ibers compartien cultura i llengua (amb dialectes varis), encara per desxifrar. Coneixedors del ferro, es dedicaven, preferentment, a l'agricultura i a la ramaderia, si bé també comerciaven amb els grecs, establerts a Empòrion (Empúries) i a Rhode (Roses). Per influx grec, les tribus costaneres tenien una estructura sociopolítica més igualitària que no pas les de l'interior, més jerarquitzades. Els ibers desenvoluparen un art notable, sobretot en orfebreria, escultura i pintura sobre ceràmica.

Ullastret


+ Ullastret conserva una gran part de la muralla.
L'indret més remarcable de la Ruta dels Ibers és la ciutat ibèrica d'Ullastret, dins el terme del poble homònim i a una quinzena de quilòmetres d'Empúries. Encimbellat al puig de Sant Andreu, és el poblat ibèric més extens de tot Catalunya. Encara se'n conserva una gran part de la imponent muralla, de tècnica constructiva grega. Dins el clos, descobert el 1934 i objecte d'excavacions successives, sitges, cisternes i restes de les cases en deixen entreveure el traçat urbanístic. El museu aplega una munió de peces, moltes de ceràmica grega.

Tribus


+ Escultura dels capitosts ilergets Indíbil i Mandoni a Lleida.
Com dèiem, els ibers s'organitzaven en tribus, el nom de les quals ens ha arribat a través dels autors greco-romans. Aquestes tribus ocupaven contrades que es fa difícil de delimitar amb precisió. A grans trets, podríem dir que els sordons ocupaven el Rosselló; els andosins, Andorra; els airenosis, la Vall d'Aran; els indigets, l'Empordà i la Selva; els ceretans, la Cerdanya; els bergistans, el Berguedà; els ausetans, Osona; els laietans, una franja compresa entre Blanes i Sitges; els lacetans, la Catalunya central (Bages); els cossetans, el Camp de Tarragona i el Penedès; els ilercavons tenien per centre el curs final de l'Ebre; els ilergets, Lleida; i els edetans s'estenien pel País Valencià, igual que els contestans, situats més a migjorn.

MATERIALS

  • La Ruta dels Ibers
    Format:Web
    Pàgina oficial.
  • Els ibers de Catalunya
    Format:Web
    Pàgina didàctica de la XTEC. Formació, economia, política, societat, urbanisme, creences, llengua, escriptura...
  • Els ibers
    Format:Web
    Museu d'Història de Catalunya.
  • Vilars 2000
    Format:Web
    Projecte de la Universitat de Lleida de recerca, restauració i presentació museística de la fortalesa dels Vilars d'Arbeca (Garrigues).
  • Els ilergets
    Format:Web
    Informació sobre aquest poble iber, un dels més importants.

QUE HO SABIES?

  • El 218 aC, any de l'arribada dels romans a Empòrion, assenyala el principi de la fi de la civilització ibèrica, que havia tingut la màxima florida durant els segles V-III aC.
  • Algunes tribus ibèriques no acceptaren de bon grat el domini romà. Fou el cas dels ilergets, que s'hi rebel·laren capitanejats pels germans Indíbil i Mandoni, al capdavall vençuts.
  • La colònia grega d'Empòrion fou fundada a la primeria del segle VI aC per foceus (grecs de Focea, Àsia Menor), de primer establerts a Massalia (Marsella).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Dama d'Elx, joiell de l'art ibèric.
Poblats ibèrics de les terres de l'Ebre.
Tomb virtual per Olèrdola.
Vista panoràmica d'Empúries, grega i romana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua