Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les pallasses i el circ

Pepa Plana, la gran pallassa catalana

Pallassos: per a infants o per a adults?

La Fundació Theodora: un somriure per als infants malalts


dilluns, 28 de maig de 2007
Del 30 de maig al 3 de juny, a Andorra s'hi fa un festival de pallassos especial. Els actors no són homes, com sol ésser habitual en aquest gènere, ans són dones. L'any 2001, dos noms propis del circ del nostre país, Pepa Plana i Jaume Mateu (més conegut com a Tortell Poltrona), van engegar un projecte artístic amb l'objectiu de reivindicar el paper de la dona en les arts escèniques relacionades amb la comicitat i donar la rellevància internacional que es mereixen, això és, destacant el treball i oferint una plataforma d'aprenentatge. És el Festival Internacional de Pallasses, l'únic d'aquestes caracterítiques que es fa al nostre país.

Al festival que es fa al Principat d'Andorra hi participen companyies arribades de Suïssa, Brasil, França, Espanya, Argentina, Àustria i Polònia. El Teatre Comunal, el Centre Cultural de la Llacuna i una gran carpa instal·lada al Parc Central d'Andorra la Vella seran els espais on es desenvoluparan els espectacles del festival, que es fa cada dos anys.

Els pallassos són un element imprescindible i indisoluble de l'espectacle de circ. El terme 'circ' prové del llatí 'cĭrcum' i els romans li van donar aquest nom a totes les activitats d'entreteniment i espectacles públics. Amb tot, anteriorment ja hi havia civilitzacions que desenvolupaven activitats que hores d'ara podríem encabir en els espectacles circenses.

Al nostre país, la tradició del circ ha estat i és present. Noms internacionals com ara Charlie Rivel, Tortell Poltrona o Pepa Plana, i d'empreses com ara el Circ Raluy o el Circ Cric evidencien que el circ noés només un cosa d'infants, ans també d'adults.

Pepa Plana, la gran pallassa catalana


+ Pepa Plana és, actualment, la pallassa catalana més internacional.
Pepa Plana és, actualment, la pallassa catalana més internacional. Llicenciada en art dramàtic a l'Institut del Teatre de Barcelona l'any 1989, ha fet cursos de perfeccionament amb artistes d'aquí i de fora. Debutà amb la seva companyia a la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, l'any 1998, amb l'espectacle 'De Pe a Pa', que encara es representa amb èxit. A la Fira de Tàrrega de 2004 va presentar l'espectacle 'Hatzàrdia', que també es representa al Teatre Fortuny de Reus en el marc del Festival Trapezi. D'aquest muntatge en surt un altre de format més petit, més senzill de representar: 'L'atzar'. Amb Jaume Mateu (Tortell Poltrona), va impulsar el Festival Internacional de Pallasses d'Andorra, del qual és la directora artística.

Pallassos: per a infants o per a adults?


+ Els espectacles de pallassos també s'han adaptat al públic adult
Els pallassos, també coneguts amb el terme anglès 'clown', s'han associat sovint a l'etapa de la infantesa. Si pensem en el circ tradicional, el dels envelats i grades, recordarem una parella de personatges (el pallasso blanc i l'August, generalment), enfrontats contínuament, però amb una actitud que fa riure els menuts. Ara bé, els espectacles de pallassos també s'han adaptat al públic adult, tot remuntant-se als orígens del gènere, pels volts del segle XVIII. Hores d'ara, es pot dir que coexisteixen aquestes dues línies. La infantil, centrada més aviat als circs d'envelat, i la dels adults, amb espectacles més puntuals, dins de festivals temàtics.

La Fundació Theodora: un somriure per als infants malalts


+ L'objectiu d'aquesta fundació és de fer més lleugera l'estada dels infants als hospitals
La Fundació Theodora va néixer a Suïssa l'any 1993 de la mà dels germans Jan i André Poulie, dedicada a la memòria de la seva mare, Theodora que va morir després de dos anys malalta de càncer. L'objectiu principal d'aquesta fundació és de fer més lleuger el patiment dels nens que han de fer llargues estades als hospitals a través del riure. És per això que van crear una xarxa de pallassos (els Doctors Somriure) que van pels hospitals fent riure els infants. La Fundació desenvolupa les seves activitats a Sud-àfrica, el Regne Unit, Bielorússia, Xina, Espanya, Itàlia, Suïssa, Turquia i França. Els artistes que col·laboren amb aquesta fundació reben una formació especial i segueixen de manera regular cursos de perfeccionament en situacions i casos delicats, i programes de sensibilització en psicologia infantil.

MATERIALS

  • Festival de Pallasses d'Andorra
    Format:Web
    Pàgina oficial del festival.
  • Pepa Plana
    Format:Web
    La pallassa catalana amb més projecció internacional.
  • Tortell Poltrona
    Format:Web
    Creador del Circ Cric i de l'ONG Pallassos Sense Fronteres.
  • Teatrino dei Piedi
    Format:Web
    Verónica González i Laura Kibel obren el Festival de Pallasses d'Andorra amb l'espectacle 'C'era 2 volte un piede'.

QUE HO SABIES?

  • El considerat primer circ modern de la història fou inaugurat per Philip Astley a Londres, el 9 de gener de 1768. Cinc anys més tard, a Faubourg du Temple (París), Astley mateix obre una sala circular amb amfiteatres i il·luminada per dues mil espelmes, al centre de la qual s'hi podien veure, entre els mesos d'octubre a gener, exercicis de malabars i demostracions de força, no només serioses ans còmiques.
  • Quan un pallasso es mor, és tradicional que, al funeral, els seus companys de professió hi acudin amb la indumentària completa: vestits amb colors cridaners, amb la cara pintada i amb el nas vermell de rigor. Tot amb tot, la figura del pallasso sovint s'associa, en alguns gravats populars, a un personatge que provoca temor i es representa de manera caricaturesca i perturbant.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Circ Cric, el circ creat per Tortell Poltrona.
Festival de Pallassos de Cornellà, un dels festivals de referència.
Fira del Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà, una altra de les cites ineludibles, en aquest cas centrat en els espectacles de circ al carrer.
Pallassos Sense Fronteres, organització no governamental creada per acostar el riure als països en conflicte.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua