Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2006. Esports

Itàlia, cara i creu

Un escàndol i una sorpresa

Campions del present i del passat


dijous, 21 de desembre de 2006
Quan som a punt d'entrar al 2007 és un bon moment de repassar els esdeveniments d'ordre divers (polític, social, cultural, científic i esportiu) més remarcables d'aquests últims dotze mesos, cosa que farem a l'especial que ara estrenem, amb un primer capítol dedicat a l'esport.

Si comencem pel futbol, l'anomenat esport rei, és obligat de referir-se a l'extraordinària temporada del FC Barcelona. Els blau-grana van guanyar la lliga ben folgadament, amb un avantatge de dotze punts respecte del segon classificat, el Reial Madrid, i de tretze respecte del València CF, que va atènyer la tercera posició.

Ara, per a l'afecció culera, la temporada 2005-2006 serà especialment recordada pel títol de la Lliga de Campions, el màxim torneig europeu de clubs. Els blau-grana van derrotar l'Arsenal de Londres per 2 a 1 a París, remuntant, amb gols d'Eto'o i Belletti, un marcador que els fou advers fins ben entrada la segona part.

Fa tot just quatre dies, el Barça va perdre l'oportunitat de coronar l'excepcional any amb el Campionat Mundial de Clubs, cosa que l'Internacional de Porto Alegre va impedir.

Els blau-grana a banda, mereix un apart el Vila-real CF, un club modest que va situar-se entre la flor i nata del futbol europeu: semifinalista de la Lliga de Campions; i el Nàstic de Tarragona, que va tornar a la Primera Divisió després de cinquanta-sis anys en categories inferiors.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Esports.

Itàlia, cara i creu


+ Itàlia ha guanyat el Mundial de Futbol per quarta vegada.
Però, si Europa ha vist triomfar el futbol ofensiu i espectacular del Barça, la Copa del Món Alemanya 2006, se l'ha emportada la selecció italiana, mestra del futbol defensiu. Els italians van guanyar la final als francesos a la tanda de penals, per un resultat de 5 a 3; una victòria històrica que va fer oblidar un moment l'escàndol de frau del 'calcio' (la lliga italiana), amb la implicació de quatre clubs històrics: Juventus, Milan, Fiorentina i Lazio. El Juventus de Torí, la 'Vecchia Signora' del futbol italià, n'ha sortit molt mal parada: pèrdua de la màxima categoria i dels títols de lliga 2004-2005 i 2005-2006.

Un escàndol i una sorpresa


+ L'escàndol ha esquitxat la volta ciclista de més renom mundial.
Ara, l'escàndol no ha estat pas una exclusiva de la lliga italiana. També ha esquitxat el Tour de France, la volta ciclista de més renom mundial. Pocs dies després d'haver-se acabat, va saber-se que el guanyador, el nord-americà Floyd Landis, havia donat positiu en un control antidopatge. I d'un escàndol a un fracàs: el dels Estats Units al Mundial de Bàsquet, que no guanyen des del 1994. Els nord-americans van haver de conformar-se amb la medalla de bronze, darrere de Grècia i Espanya, plata i or, respectivament. El català Pau Gasol va resultar elegit millor jugador de la competició, que va evidenciar l'anivellament progressiu entre el bàsquet nord-americà i europeu.

Campions del present i del passat


+ Rafael Nadal, amb la copa de campió de Roland Garros.
En tennis, el 2006 ha encimbellat encara més el suís Roger Federer, campió de tres torneigs dels quatre del Grand Slam: Open d'Austràlia, Wimbledon i Open dels Estats Units. Sols li ha pogut fer ombra el manacorí Rafael Nadal, que el va derrotar a la final de Roland Garros. Un altre esportista del país que s'ha destacat enguany és el mallorquí Jorge Lorenzo, campió del món de motociclisme de la cilindrada de 250 cc. Consignem, finalment, les retirades del pilot alemany Michael Schumacher, set vegades campió del món de Fórmula 1, segon, enguany, darrere l'espanyol Fernando Alonso; del tennista nord-americà Andre Agassi, amb vuit torneigs de Grand Slam aconseguits; i del motociclista català Sete Gibernau, sots-campió de la categoria de Moto GP els anys 2003 i 2004.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de la final de la Lliga de Campions 2005-2006.
Festa blau-grana després de la victòria: un altre vídeo.
Galeria fotogràfica dels Jocs Olímpics d'Hivern Torí 2006.
Miami Heat, campió vigent de l'NBA, la lliga de bàsquet nord-americana.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua