Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Móra Morisca, festa de la diversitat

El punt de partença històric

Segles de convivència

Cristians, jueus i musulmans


dijous, 7 de juliol de 2005
Móra d'Ebre, municipi i cap de comarca de la Ribera d'Ebre, celebra per vuitena vegada, els dies 8, 9 i 10 de juliol, la Móra Morisca, una certa reivindicació de la diversitat cultural i religiosa a partir de la història pròpia. I és que aquesta població situada a la riba dreta de l'Ebre vol reviure aquests tres dies un passat marcat per la convivència pacífica entre les religions cristiana, jueva i musulmana.

Amb el propòsit, doncs, de rememorar segles de tolerància entre les comunitats d'aquestes tres religions monoteistes, la Móra Morisca enclou un programa d'actes d'allò més variat, que comença divendres amb el sopar morisc a l'esplanada del castell, una fortalesa d'origen islàmic que presideix Móra d'Ebre.

Torneigs de jocs d'estratègia, caravanes de bèsties de càrrega, música medieval, tir amb arc, demostracions de falconeria, consistent a criar i a ensinistrar falcons i alguns altres ocells de presa per a la caça, a més del mercat, amb demostracions d'antics oficis menestrals... Tot plegat, dins els dits barris cristià, jueu (l'Estrella), i morisc (la Citel·la).

El punt de partença històric


+ Mapa que fa veure les expansions territorials musulmana i carolíngia.
L'any 711 tropes àrabo-berbers van emprendre la conquesta de la Península Ibèrica, que fou sotmesa ràpidament. Els sarraïns van travessar el Pirineu i van arribar a Peitieu, on foren derrotats pels francs el 732. Aquests no trigaren a emparar-se del territori comprès entre el Pirineu i el Llobregat (Girona, el 785, Barcelona, el 801...). En canvi, els sarraïns es van fer forts a ponent i a migjorn d'aquest riu, on començava el territori de l'al-Andalus. Els musulmans van respectar les creences i els costums de la població autòctona, i van fer grans aportacions en els camps agrícola, cultural i tecnològic.

Segles de convivència


+ Castell de Móra d'Ebre, d'origen islàmic.
Això va beneficiar Móra d'Ebre, on l'agricultura, l'artesania i el comerç van experimentar una gran puixança, igual que en alguns altres territoris de la vall de l'Ebre, on vivien plegats jueus, musulmans i cristians. La convivència pacífica d'aquestes tres religions es va mantenir durant segles, àdhuc després de la conquesta del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV, el 1153, que va respectar la religió, la manera de fer i les explotacions agrícoles sarraïnes. Ramon Berenguer IV, que va governar els anys 1131-1162, va completar l'ocupació de l'anomenada Catalunya Nova.

Cristians, jueus i musulmans


+ La Móra Morisca reviu un passat marcat per la convivència pacífica entre religions.
Malauradament, amb el pas del temps va augmentar la intransigència religiosa i, després de repetits pogroms i de veure's forçats a la conversió al cristianisme (d'aquí ve el mot 'convers'), els jueus foren expulsats de la Península Ibèrica durant la dècada del 1490. Al cap d'un segle més tard, el 1609, la mateixa dissort va afectar els moriscs, val a dir: els musulmans obligats a batejar-se, després del decret d'expulsió signat per Felip III de Castella. Cal dir, nogensmenys, que molts moriscs de les terres de l'Ebre, inclosos els de Móra, van eludir el decret d'expulsió mercès a l'actuació decidida del bisbe de Tortosa, Pedro Manrique.

MATERIALS

  • La Móra Morisca
    Format:Web
    Pàgina enterament dedicada a la Móra Morisca: festa, programació, espectacles...
  • Moradebre.org
    Format:Web
    Publicació de turisme, cultura, formació i lleure de Móra d'Ebre. Comprèn informació històrica i imatges d'aquest municipi riberenc.
  • Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
    Format:Web
    Web d'aquest organisme comarcal, que informa sobre la Ribera d'Ebre.
  • Històries de Catalunya
    Format:Web
    Pàgina d'aquest programa d'història del Principat, emès per TV3.
  • Diccionari català-àrab
    Format:Web
    Diccionari infantil català-àrab, il·lustrat i sonor.

QUE HO SABIES?

  • 'Algaravia', així s'anomenava el dialecte àrab que parlaven els musulmans de la Península Ibèrica sota dominació cristiana i que va perdurar sobretot al Regne de València, on la població morisca hi era molt nombrosa.
  • Les esposalles del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i Peronella, filla del rei Ramir II d'Aragó, el 1137, assenyalen la naixença de la corona catalano-aragonesa, o corona de Catalunya-Aragó, engruixida el segle XIII amb les conquestes de València i Mallorca.
  • A la darreria del segle XV a Móra d'Ebre hi havia censades trenta-quatre famílies jueves, cinquanta-una de musulmanes i cent trenta de cristianes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt introductori sobre la Móra Morisca.
El mercadal de la festa.
La indumentària de moriscs, jueus i cristians.
El castell de Móra, una fortificació amb molta història.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua