Opinió

Eva Grimaltos

08.02.2015

Eva Grimaltos: 'Un document que enriqueix la societat valenciana'

'El model d'escola que volem' és un document que compartim tots, perquè és basa en allò que defensem, més enllà de la llengua: una escola gratuïta, pública i laica, però també inclusiva, oberta no només a la comunitat educativa sinó a tota la societat, perquè estem creant individus que formaran part del futur, i cal que tota la societat participe de l’escola.


En el nostre darrer projecte com a FAPA presentàrem les comunitats d’aprenentatge, que era una forma d’obrir l’escola a la societat més enllà de comunitat educativa, perquè si l’educació té cap amo, aquest és la societat. I si es pot dir que la societat canvia és des de l’àmbit educatiu.


No es tracta només d’un document sobre qüestions intel·lectuals sinó sobre els valors que inculquem des de l’escola pública, els quals s’han anat perdent. Era necessari este document per a recordar-los. Com ara, que hi haja una equitat vertadera entre alumnes, una estima per la nostra cultura i que siga una escola democràtica, és a dir, participativa. Al País Valencià estem acostumats que l’administració ens diga que ja ho és, de participativa, però només se’ns escolta. Quan parlem d’escola democràtica ens referim a una participació activa. No poden haver-hi lleis que lleven als pares la seua veu reivindicativa, per exemple, en un consell escolar.


Lluitem per l’escola pública mane qui mane, però quan s’acosten eleccions s’ha d’aprofitar per a traure les reivindicacions. Esperem i anhelem un canvi de govern. No pas perquè siguem d’un color o d’un altre sinó perquè este govern valencià està entestat a basar-ho tot en la idelologia i la política, i no hauria de ser així. Ataca des de tots els fronts, amb lleis creades sense consens que van en contra de l’escola pública. Necessitem governs que es basen en la participació ciutadana.


El document presentat per Escola Valenciana entra en una dinàmica molt més activa, i no en la involucionista en què hem estat fins ara, que menysprea la nostra cultura. Este document enriquix la societat valenciana perquè compta amb tothom.



Eva Grimaltos, presidenta de la confederació d’AMPA Gonzalo Anaya i de FAPA-València
(Opinió recollida per telèfon)

Editorial