Opinió

Muriel Casals

08.03.2015

Alegria i compromís

Les dones catalanes celebrem el 8 de març del 2015 amb una barreja de dos sentiments que es complementen: alegria i compromís. Alegria, perquè tenim la fortuna de viure en una part del món on són a punt d’acomplir-se dues utopies llargament esperades; i compromís, perquè encara ens queda feina a fer perquè les utopies es facin del tot realitat.

Efectivament, volem continuar treballant perquè allò que és obvi, si ho plantegem de manera teòrica i en abstracte, tingui la seva correspondència en les lleis i la política. És a dir, que es concreti en la vida real. Què és teòricament obvi i encara no ho és a la pràctica i, per tant, demana de ser defensat? O també podria escriure: quines són les dues utopies que compartim les dones catalanes amb els homes que ens fan costat?

D’una banda, la convivència dels humans en igualtat de drets i deures, sense cap discriminació pel gènere. Avui i aquí mateix, per exemple, encara hi ha una diferència en les retribucions, segons si ets un home o una dona. No pot ser que a l’hora de treballar les dones siguem menys valorades que els nostres col·legues.

D’una altra banda, les catalanes -o almenys moltes de nosaltres- estem compromeses en la lluita per una altra igualtat: la dels pobles i les nacions. Volem que la convivència entre els diversos pobles del món -i pensem en concret en l'organització d’Europa- també es basi en una lògica sense discriminacions i, per tant, ens reconegui plenament. Ara sabem que això només serà del tot possible si aconseguim dotar-nos d’un estat, que és la forma política que correspon a l’època que vivim.

La igualtat de les dones i la llibertat de Catalunya són dues utopies que ara mateix són a punt de convertir-se en realitat. Per això, ens reconeixem afortunades de viure ara i aquí, on la nostra actuació decidida, valenta i carregada d’alegria ens genera un sentiment de felicitat. Un compromís present per a assegurar un futur millor. Feliç dia de les dones!


Editorial