Opinió

Oriol Junqueras

18.09.2012

Oriol Junqueras: 'Heribert Barrera, estel de tramuntana'

La vida d’Heribert Barrera va ser --gairebé diria que ha estat, quan el seu record encara és tan viu-- de compromís amb el nostre país. El pare, Martí Barrera, fou un destacat dirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya durant la República, i el fill Heribert no va dubtar a allistar-se per defensar la República i les llibertats del país durant un cruenta guerra civil que ho va espatllar tot.


Va ser precisament a conseqüència del seu compromís militant que, amb la victòria del feixisme, Heribert Barrera es va veure forçat a exiliar-se i a començar una brillant carrera acadèmica, igual que havien fet joves prohoms de l’època, com Joan Coromines, fill també d’un ex-conseller de la Generalitat. La de Barrera era una ment privilegiada, com va demostrar a Montpeller, a la Sorbona i als Estats Units. A tot això, hi va renunciar per dedicar-se en cos i ànima a reorganitzar Esquerra Republicana i a lluitar per les llibertats nacionals.


De tots els moments polítics d’una vida prolífica com la de Barrera, val la pena de destacar la seva valentia en una conjuntura vital. Quan tots els partits catalans cridaven a votar en favor de la constitució espanyola, Barrera es va plantar. Avui el seu testimoni i la seva determinació en un moment cabdal de la història ens hauria de servir de far i d'exemple a seguir, quan tot indica que ens disposem a viure una altra conjuntura històrica, una oportunitat que no podem malbaratar: fer reeixir un somni antic, la plenitud nacional, que només té un camí, la independència.


Oriol Junqueras és president d'Esquerra Republicana de Catalunya

Editorial