Opinió

Carles Rabadà

08.04.2013

Facebook ataca el cor d'Android

Definir-ho d’aquesta manera m’ha costat més que no us penseu. Dijous a la tarda, hora catalana, Facebook, la xarxa social de Mark Zuckerberg, presentava en un gran acte als Estats Units una nova aposta, una aposta agressiva: Facebook Home i, alhora, el primer terminal del mercat amb Facebook Home integrat completament, HTC First.


Perquè ens entenguem: Facebook ha modificat de cap a cap la forma d'Android per donar-li la que ells han volgut. Han creat una capa superior, on l’usuari en terminals diferents donarà autorització per instal·lar-lo i socialitzar el terminal en tots els aspectes. Una capa de personalització que, a primer cop d'ull, agrada a tothom. Als més experts no tant, perquè salta qualsevol mena de privadesa (a l’estil més Facebook).


Facebook Home és una capa damunt el sistema operatiu de Google, que funciona idènticament que la capa d’Android, però amb el segell de Facebook. Per tant, centrant la línia de temps, fotografies, xats i missatges a la pantalla principal i les aplicacions que instal·lem del Google Play en un segon pla, amagant totalment el sistema operatiu lliure de Google.


HTC First, com vau poder saber gràcies a VilaWeb, és el primer terminal de la companyia amb el seu 'launcher', Facebook Home, i l’ajuda en el maquinari de la companyia d’HTC. Han presentat un terminal de 4,3 polzades, càmera de 5 megapíxels, doble processador, 1 GB de memòria RAM i 16 GB d’espai intern, amb la tecnologia NFC (tan present en el darrer Mobile World Congress de Barcelona). Un terminal que per a alguns no és gaire potent, però que a molts usuaris de Facebook Phone ja els farà el fet.


En resum, Facebook ha disparat sense por a la porta de Google amb el seu sistema lliure, l'ha modificat completament per adaptar a la perfecció el seu Facebook Home en molts terminals d’alta gamma (com deia Enric Llonch, per assegurar-se el rendiment de l’aplicació) i, tenint com té una xarxa social tan activa, s’assegura la tirada d’una manera o una altra.


Des d'Appledroid no volem dir res fins que no hàgim provat Facebook Home (perquè arribarà al Galaxy Note 2 i Galaxy SIII) i, és clar, volem encoratjar tothom a provar-lo. Tant si en rebem bones opinions com si no, segurament en tindrem moltes i podrem definir més bé l’aplicació i el terminal de Facebook i HTC. Una cosa sí que és clara: Facebook ha fet el cop d’estat que Samsung no s’havia atrevit a pronunciar en veu alta en l’última presentació del Galaxy SIV sense anomenar Android i preparant Tizen (el seu sistema operatiu) amb compatibilitat amb Google Play.


Ara sí que sí: Google ha de marcar el pas o s’escaparan amb el seu cor pertot arreu.

Editorial