Opinió

Albert Dasí

07.05.2013

Albert Dasí: Per molts anys al nou projecte d'escola gallega

La iniciativa de Galiza co Galego i la presentació d'Avoaescola em recorden les primeres escoles cooperatives valencianistes dels anys seixanta (la Masia) i setanta (Comarcal i Gavina). Però és que el retrocés plurilingüe de la llei Wert, o els models gallec i valencià no permeten cap més eixida: buscar xarxes alternatives si és que volem ser europeus, pel que fa a l'ensenyament de llengües.

El model espanyol d'ensenyament de llengües –PP i PSOE no es diferencien gaire– no cal dir quin és. S'ha demostrat que és el pitjor d'Europa a l'hora de donar resposta a una societat multilingüe. És veritat que l'escola no en té tota la culpa, perquè l'ordenació i regulació dels mitjans –el doblatge de la televisió, per exemple–, no hi ajuda ni poc ni gens. Per això no ha d'estranyar que cadascú campe i pegue a fugir del monolingüisme, encara amb més raó arran de les propostes de la llei Wert, tan distanciada dels models nòrdics d'ensenyament de llengües.

Aquest nou projecte gallec d'escola cooperativa és l'única via que assegura l'ensenyament eficaç i productiu de la llengua pròpia, de l'un costat, i de la resta de llengües, de l'altre. De fet, el model que proposa de fa anys Escola Valenciana és el més acostat a les societats plurilingües. Hi ha estudis amagats de la Conselleria d'Educació que n'avalen l'eficàcia pel que fa al domini del català, del castellà i una o dues llengües estrangeres. Però prou s'han decidit a ocultar-los.

A València hem llançat propostes en favor d'un moviment alternatiu a l'oficial, que aplegue Escola Valenciana, l'escola cooperativa, els moviments de renovació pedagògica, les antigues escoles d'estiu i les escoles de magisteri, per a potenciar una veritable escola de qualitat capaç d'educar per al segle que vivim i de respondre a la incertesa d'un present convuls però de molt d'interès. L'objectiu? Que ens deixen treballar, per garantir qualitat i dedicació professional: ves si n'és, de senzill.

Una primera línia d'acció, que fa anys que ha emprès Escola Valenciana, és garantir que l'escola puga treballar al marge del desficaci polític. Ni el PP ni cap altre partit no poden malmetre tants anys de feina en nom de la ideologia o l'interès partidista. Per això també, la universitat valenciana ha creat les Unitats d'Educació Multilingüe (UEM), que assessoraran l'escola en els programes més eficaços per a ensenyar llengües amb garantia. Entre més detalls, proposen d'endarrerir l'ensenyament del castellà fins a secundària. O és que hi ha cap ciutadà de l'estat espanyol que no l'entenga o el parle, encara que no haja passat per l'escola?

Per molts anys al nou projecte d'escola gallega. Li desitgem la millor ventura.

Albert Dasí (bloc de +VilaWeb), Escola Gavina Coop. V.

Editorial