Opinió

 

<4/73>

Ferran Torrent

26.05.2015

'Açò que ha passat al País Valencià és brutal'

Els resultats són excepcionals, magnífics, inesperats. Una sorpresa per a tothom, Compromís inclòs. La victòria a la ciutat de València, la tercera de l'estat, és gairebé més important que la de la Generalitat. Ací tot això que passa és expansiu al País Valencià. On va nàixer Lizondo? A la ciutat de València. I ens han amargat la vida vint anys. Doncs ahir no tan sols es va guanyar la ciutat, sinó que també es va vèncer la Rita, un símbol genuí del PP espanyol. No som conscients del daltabaix que significa per a la dreta. És brutal, això que ha passat al País Valencià. Tipus com jo, i milers de tipus com jo, venim de tenir l'1,5% del vot, de ser els més desgraciats. I mira: a la ciutat de València en deu districtes ha guanyat el PP i en 9, Compromís. Però si en districtes de dretes ha guanyat Compromís perquè hi ha gent de centre-dreta, o dreta, que ha dit 'Ribó és un paio seriós'! Hem de saber capitalitzar-ho. Jo sabia que Compromís tindria bon resultat. Però tan gran, no.

Ara fa falta molta intel·ligència per a administrar bé tot això perquè no tots els vots obtinguts són nacionalistes: el vot ha estat de cabreig, de falta de transparència, de corrupció. Això no és nacionalisme. Però aprofitem-ho! Podem canviar les coses. La qüestió principal és anar a la gent. I si la fas teua, després col·loca-li el valencià, que entrarà bé. Jo, per tant, començaria per les coses que més arriben a la gent, que no és precisament TV3, ni TVV. És la dependència, les víctimes del metro, la transparència. Que la gent veja diferències. Que es note el canvi. Hem de saber que la gent no té els problemes de fa deu anys. Ara tenen tres fills sense feina i una àvia amb problemes de salut a qui no li arriba l'ajut. Ha d'haver-hi una altra manera de governar. Hi és. Ribó anava amb autobús cada dia, mentre la Rita anava amb cotxe oficial i guardaespatlles. Això la gent ho valora molt, sobretot en aquests temps, que han passat, i passen, moltes penúries. Les qüestions més simbòliques són molt importants per nosaltres també (TV3, TVV, cultura), però com a polític pragmàtic jo no les posaria davant. Posaria davant les altres. Espere que la gent sàpiga gestionar-ho, i que Ribó s'envolte de col·laboradors intel·ligents. Si saben gestionar-ho, en vuit o deu anys capgires València històricament. S'ha de tenir molta mà esquerra per a capgirar això, i no fer l'idiota com tantes i tantes vegades ens ha passat.

Podem pot complicar les negociacions a la Generalitat. Poden dir que només volen votar Mònica Oltra de Compromís i no Ximo Puig del PSPV. Però Puig ha guanyat. També és lògic que Compromís governe a l'ajuntament i el PSPV a la Generalitat. I la pregunta per a Podem és la següent: quan vulgues dur una llei endavant aniràs a buscar el vot de la casta, del PSOE, perquè t'ajuden? Eixa seria la pregunta. No volen pactar-hi, però sí que buscarien acords per a fer lleis? Hem de ser honestos en tot.

Editorial