Opinió

Rafalito Salazar

28.08.2014

Rafalito: 'És un orgull que un gitano català hagi anat per tot el món fent la nostra música'

Hem perdut el rei de la rumba, el número u. La gent que ens estimem la rumba el trobarem molt a faltar. Ell ha estat i serà el màxim exponent de la rumba catalana. El tret característic de la nostra rumba és el ventilador, i ell n'era un mestre.


Ara hi ha grups que fan una barreja entre la rumba catalana i unes altres. En tot cas, però, la continuïtat de la seva música queda assegurada perquè ell ha estat el referent de molts músics. Per exemple, jo vaig aprendre a tocar a la guitarra d'ell, va ser qui em va ensenyar a fer el ventilador quan era petit. Com que sóc de Mataró, anava a aprendre a tocar-la amb el seu fill.


Gràcies a Peret i al Gato, la gent sap que la rumba és cent per cent catalana. Per als gitanos, ha estat un orgull que un gitano català de cap a peus hagi anat per tot el món fent la nostra música. Per això, aquesta és una gran pèrdua: primer com a músic, però també com a gitano. Se n'ha anat un dels nostres i quan això passa ens reunim tots. És la nostra obligació, com a gitanos, el condol conjunt.

Editorial