Opinió

 

1/73>

Lluís Planes

10.07.2015

La pilota, com la música en valencià, és més viva que mai i alhora invisibilitzada

En l'imaginari dels valencians hi ha poques icones. Som orfes de referents i mites. I realment per a molta gent la final que van jugar fa vint anys Genovés i Álvaro va ser la consagració d'uns mites dels quals teníem molta necessitat.


Després de dues dècades, encara en tenim necessitat i també comprovem que el món de la pilota continua invisibilitzat. La recreació de la partida d'avui, per exemple, ha coincidit amb el tancament de Canal 9 i amb els problemes recents de l'històric Trinquet Pelayo de València, que ha estat a punt de desaparèixer i que sembla que al final se salvarà. La partida que organitzem a Massamagrell és una manera, en aquest temps d'inflexió en què ens trobem —amb el nou canvi polític—, de fer visible la pilota, un element de la nostra identitat i veritable esport nacional.


I tot açò, cal destacar-ho, ha eixit de la base. Si el País Valencià fóra un país normal, els actes d'aquesta setmana els hauria organitzats la Federació de Pilota, que en té els drets; i després l'empresa Valnet, que gestiona el món professional; i finalment la Generalitat. L'últim que els hauria d'haver organitzat fóra un particular, com el Club de Pilota de Massamagrell, que ha estat el cas. Realment ens ho hem pres com una manera de reivindicar, en aquests moments d'inflexió, el que representa la família de la pilota, la base, l'essència d'aquest esport. En temps d'incerteses com ara, volem dir que els clubs i la base del món professional són més vius que mai. Volem fer visible la família de la pilota, més viva que mai a la base, en el poble.


De fet, es podria establir un paral·lelisme, si es vol, amb la música en valencià, que també tothom coincideix que és més viva que mai: hi ha més músics, més estils, més públic…, però alhora ha estat invisibilitzada. Amb la pilota, igual: és més viva que mai, entre els clubs i els afeccionats, però al mateix temps s'ha invisibilitzat. Amb aquesta partida, volem reivindicar-nos.


 


Lluís Planes, empresari i secretari del Club Pilotari de Massamagrell


(Opinió recollida telefònicament.)

Editorial