Opinió

 

1/73>

Muriel Casals

10.09.2014

Una Via ben viva

Avui viurem una nova Diada Nacional de Catalunya inoblidable. Com ara fa un any, milers de catalans i catalanes reivindicarem que volem decidir el futur polític del nostre país. I ho farem amb una imatge única i espectacular: construint un gran mosaic humà al cor de Barcelona. Una Via Catalana 2014 que projectarà al món la nostra voluntat de votar el 9 de novembre.


Un any més, compartirem l’alegria d'implicar-se al costat de familiars, amics i veïns de totes les edats, orígens i accents. Serem part d'un mosaic que reflectirà a les 17.14 h tant la nostra diversitat com la nostra voluntat col·lectiva de ser partícips d’un país millor, més just i més sobirà. Molts mitjans internacionals veuran per primer cop o ratificaran que el sobiranisme és transversal, pacífic i inclusiu; que l’independentisme trenca els estereotips i les divisions artificials. O bé, que el nostre moviment és cívic i organitzat, farcit de voluntaris que el fan possible.


Ens trobem en una cruïlla històrica i aquesta Diada refermarà que la nostra legitimitat democràtica és sòlida, malgrat que el govern espanyol segueix obstinat a impedir-nos votar. Som una majoria social i política de catalans, de ciutadans europeus, que reafirmarem avui el nostre dret a seguir l’exemple escocès del 18 de setembre. Perquè tenim l'aval democràtic de dos terços del Parlament i vuit de cada deu catalans volen votar el 9N. Precisament el dia del resultat escocès podem aprovar la Llei de Consultes, nova fita del procés.


Creiem que l’única manera de garantir el futur de Catalunya i ser un país normal passa per ser un nou Estat. És a dir, per disposar dels atributs que corresponen a un estat de l’Europa del segle XXI i per posar-lo al servei dels interessos de tots els catalans.


Els reptes són diversos i complexes, però cada dia som més els qui estem convençuts que l’únic camí per sortir de l’atzucac polític i econòmic que patim és assolir l'estat propi. Avui, 300 anys després d'aquell fatídic Onze de Setembre de 1714, projectem la nostra memòria col·lectiva cap a la construcció d’un futur millor i en llibertat. També un futur més culte, sense oblidar aportacions imprescindibles com les de la poeta Montserrat Abelló.


El procés que vivim està fet de certeses. El 12 de setembre entrarem en una fase tant o més decisiva. En el marc de la campanya “Ara és l’hora” i al costat de l’ANC, tingueu la certesa que com a societat civil treballarem units i intensament per assegurar que la consulta del 9N sigui un èxit de normalitat democràtica. Perquè s'omplin les urnes i la papereta del “sí” guanyi clarament. Perquè, finalment, comencem a construir la Catalunya lliure que anhelem i a fer més real el país que volem.

Editorial