Opinió

 

1/73>

Armand de Fluvià

02.06.2014

A Catalunya el primer Borbó va ser Felip V i l'últim serà Felip VI

L'anunci d'abdicació del rei Juan Carlos és una una estratègia que els va molt bé. En principi els reis no han d'abdicar (ja se sap, allò que diuen 'A rey muerto, rey puesto', 'Ha muerto el rey, viva el rey'), tot i que poden fer-ho, i n'hem vist exemples als Països Baixos i a Bèlgica.


Si s'hagués mort, la situació seria diferent, perquè partits polítics i molta gent ho hauria aprofitat per demanar un referèndum sobre si la forma d'estat havia de ser una monarquia o una república. Això ara s'obviarà, perquè el rei és viu. Hi haurà una continuació sense cap situació traumàtica: es jurarà la constitució espanyola a les corts i prou. És una bona estratègia per a evitar d'obrir el debat sobre la forma d'estat, que és el motiu pel qual no volien reformar la constitució.  


No crec que Juan Carlos hagi estat un bon rei, com diuen. Per la seva vida particular i totes les coses que ha fet. Jo sempre he dit que el seu pare hauria estat molt millor rei. Franco no el va voler, i el fill va trair el pare jurant 'los principios del movimento'. Sobre Felip de Borbó, veurem què passa. L'única obligació que tenen els qui formen part de l'ordre de successió de corona és casar-se amb altres membres de la família reial, i per primera vegada Juan Carlos s'ho va saltar, amb els casaments de les seves filles, i sobretot el casament del príncep amb una senyora que ja en sabem el passat. 


A Catalunya dóna la casualitat que el primer Borbó va ser Felip V i l'últim serà Felip VI. 




Armand de Fluvià és heraldista i expert en la monarquia espanyola
(Opinió recollida per telèfon)

Editorial