Opinió

 

1/73>

Acció Cultural del País Valencià

23.11.2013

Volem Canal 9, volem TV3


L’11 de Setembre de 1985 van començar les emissions de TV3 al País Valencià. Acció Cultural del País Valencià (ACPV), amb la col·laboració de desenes de milers de valencians, va crear una xarxa de repetidors que, durant 25 anys, ho ha fet possible.

Posteriorment, el govern valencià va decidir de crear Canal 9, un projecte al qual la nostra entitat es va sumar, amb il·lusió, amb la campanya 'Televisió Valenciana en valencià'.

El següent pas d’Acció Cultural va ser apostar per l’intercanvi de TV3 i Canal 9: vam posar en marxa un repetidor al sud de Tarragona per fer-hi arribar el senyal de Canal 9, i vam crear l’Associació Amics de RTVV a Catalunya. Finalment, l’any 2013 els governs valencià i català signaven un acord de reciprocitat, que atorgava plena legalitat a la nostra reivindicació.

Com a culminació d’aquest ambiciós treball a favor de la presència de la nostra llengua en la ràdio i televisió, només faltava l’últim pas: l’aplicació d’aquest acord. I per això Acció Cultural havia iniciat gestions per fer-ho possible. Però precisament en eixe moment, el president Fabra va anunciar la decisió de tancar Canal 9.

Al llarg dels anys, les emissions de TV3 al País Valencià han patit diversos intents de censura (des de l’enviament de la guàrdia civil per tancar els repetidors per part del ministre Barrionuevo, del PSOE, fins a les interferències en el senyal de TV3 en l’època del president Zaplana, del PP). Però no n’hi ha hagut cap com l’obertura d’expedients administratius i la imposició de multimilionàries multes contra la nostra entitat, endegat pel president Camps, amb la intenció de tancar TV3 i matar Acció Cultural, que sí que ens va forçar a tancar les emissions de TV3, el febrer de 2011.

Per això vam endegar un procés de mobilitzacions que va concloure amb la ILP 'Televisió sense Fronteres', que va aconseguir 651.650 signatures: la reivindicació tenia una base social majoritària al País Valencià. La sentència del Tribunal Suprem, de desembre de 2012, ens va donar també la raó jurídica. I l’acord de reciprocitat atorgava, finalment, base legal a la reivindicació.

En conèixer la sentència del Suprem, ACPV realitzà (gener de 2013) una enquesta entre els socis, per a prendre col·lectivament la decisió sobre la reobertura, tot tenint en compte el risc d’una multa per part del Ministeri d’Indústria, que és titular del canal per on s’emetia. El resultat de la votació va ser molt clar: 90% a favor, 3% en contra i 7% abstencions.

Tanmateix, la dimissió de Francisco Camps i l’accés a la Presidència d’Alberto Fabra van reobrir les negociacions amb Catalunya per a la reciprocitat. En aquest context, el govern de Catalunya feia un gest cap al nou president Fabra i deixava d’enviar el senyal de TV3 als nostres repetidors: a partir d’eixe moment, ja no era possible que Acció Cultural restaurara les emissions i, per tant, aquestes van passar a dependre de l’entesa entre els dos governs.

La negociació es va traduir en un conveni signat el 3 de maig de 2013, ratificat per les Corts Valencianes el 12 de juny de 2013. Des d’aleshores, la nostra entitat ha fet múltiples gestions (marcades per la discreció) per aconseguir que el conveni s’executara i que el govern valencià complira allò que havia firmat (la recepció de TV3 al País Valencià i de Canal 9 a Catalunya); o, si no fos així, que els nostres repetidors tornaren a rebre el senyal, com durant els darrers 25 anys.

Ara, més de cinc mesos després de la ratificació del conveni, les emissions continuen paralitzades i, a més, el govern valencià vol tancar Canal 9. Acció Cultural no pot romandre passiva davant l’amenaça que desaparega tota l’oferta televisiva en català al País Valencià, ja que això implicaria un gravíssim retrocés des del punt de vista lingüístic i cultural.

Per això, demanem públicament al govern valencià que no tanque Canal 9 i que complesca amb l’acord que va signar i faça possible la recepció al País Valencià dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). I al govern català, que garantesca l’execució de l’acord que va signar o, en cas que no puga fer-ho, torne a enviar el senyal de les emissions televisives de la CCMA als repetidors de la nostra entitat per tal que ACPV puga complir el manament dels seus socis.

Perquè Acció Cultural vol, com ho vol l’absoluta majoria de la societat valenciana, poder veure Canal 9 i TV3.


 


Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV): Joan F. Mira, Eliseu Climent, Vicent Martínez Sancho, Toni Gisbert, Ferran Suay, Tomàs Llopis, Carles Solà, Pau Caparrós, Andreu Yudici.

Editorial