Opinió

 

1/73>

Vicenç Salvador Torres Guerola

17.11.2013

Veus espanyoles de segon nivell

Després de la casta dels més rics, trobem altaveus a l’estat que volen perdurar i cobrar, com sempre. Utilitzen tot tipus d’estratègies. No representen tota la nació espanyola, la que mana a l’estat, la que vol imposar a tots el seu hàbit, però són un grup real de poder. Ara, després de fer ús d’un 'bulldozer' contra nosaltres, durant 300 anys, aquesta casta creu que amb una bena i potser algun euro, tot continuarà igual. Van molt equivocats.

Uns ens deien que parlaven en català 'en la intimidad'; altres fan plorar d’emoció a Navarro; hi  ha qui diu que 'hemos de catalanizar España';  també trobem ministres últimament que parlen del 'país valenciano', i fins i tot, des d’Extremadura i en català, ens anomenen: 'Països catalans'. Quines coses tu!

És la més pura didàctica espanyola, la que mai vol reconèixer l’altre, com si tingueren un problema d’empatia –pot ser que sigui  així-, i ara, quan han obert tot tipus de ferides, amb paraules o caramels enverinats, sembla que volen parlar de no sé què. Ens diuen que això és diàleg i democràcia. Parlen de 'las cortes españolas', de les majories, és clar, les seues. No importa ni tan sols que no compleixin el seu programa electoral, sembla que la nació espanyola els ho perdona. Això no ho entenc.

No sé si pensen que amb aquestes i altres paraules i sense metges, medicines ni aliments, es pot curar la ferida que ells mateixos han creat. No sé si ho fan de cara a la seva galeria, per poder expressar 'lo hemos intentado'. El que jo sé és que el meu poble està en marxa: a Catalunya amb molta força;  al País Valencià amb partits com Compromís i altres que donen suport al dret a decidir, a l'autodeterminació;  i a la meva terra, Mallorca, amb la gent, però sobretot, el món educatiu en lluita per la justícia i per la cultura, i Obra Cultural Balear creixent sense parar en nombre de socis.

El meu poble està en marxa i les vostres paraules sense fets cada dia alcen més gent. Ja sabeu què volem, ho volem tot. No sé si les nacions europees en són conscients: els Països Catalans han tornat des de les cendres. Ja som aquí, i lluitem per la democràcia. Amb la mà estesa a tots, a tothom, una mà lliure i pacífica que no cessarà fins a poder decidir el seu propi destí. Que Europa ho escolti i que sàpiga que la inacció també és complicitat.


Vicenç Salvador Torres Guerola, músic mallorquí.

Editorial