Opinió

 

1/73>

Gemma Calvet

21.10.2013

Europa diu prou

El Tribunal Europeu de Drets Humans ho diu clar: la 'doctrina Parot' ha estat un exemple clar de perversió jurídica. Una doctrina impròpia d'un estat de dret, que traeix els seus principis fonamentals: la seguretat jurídica i la prohibició de lleis retroactives.


El Tribunal d'Estrasburg va dir prou en una sentència que no va ser acatada pel govern del PP i avui ha tornat a estendre de manera quasi unànime el veredicte. La política de la 'doctrina Parot' afegeix un element d'obscenitat al drama jurídic: la utilització del dolor de les víctimes sense escrúpols.


Hem de denunciar també que al darrere de l'enginyeria jurídica que implica no admetre l'aplicació de les lleis penals per tal d'allargar de manera discriminatòria les condemnes, hi preval la voluntat política d'alimentar el conflicte basc. En tot plegat, la rendibilitat de la violència, en termes electorals, ha estat massa temptadora per a alguns.


Ara el dret s'imposa i la justícia europea tornar a posar ordre democràtic a l'estat espanyol, un estat que massa sovint resulta condemnat.


La qüestió penitenciària basca, gràcies a Europa, pot caminar cap a un escenari d’esperança. Hem de recordar avui que el conflicte nord-irlandès va ser resolt gràcies a la gran implicació europea.

Editorial