Opinió

 

1/73>

David Figueres

07.10.2013

Set anys sense Anna Politkòvskaia

Avui fa set anys que l'activista i periodista russa Anna Politkòvskaia morí assassinada a Moscou. Tot i el temps transcorregut, encara no se sap qui va donar l'ordre directa del crim. El mes de juny passat va començar un altre judici contra cinc persones: Rustam Makhmúdov, l'home que presumptament va prémer el gallet contra Politkòvskaia amb el suport dels seus dos germans (Djabraïl i Igrahim) i el seu oncle Lom-Ali Gaitvkàiev, i l'ex-oficial del Ministeri d'interior Serguei Jadgikurbànov, que sembla que fou l'enllaç entre el 'cervell' de l'assassinat i els seus executors.


El 2009, en un judici contra Djabraïl i Igrahim Makhmúdov i Lom-Ali Gaitvkàiev, ja es va posar de manifest amb quina desídia les autoritats havien instruït la investigació. Llavors, un jurat va absoldre els acusats afirmant que no en quedava demostrada la culpabilitat d'acord amb les proves obtingudes durant la investigació. Anna Stavitskaia, advocada de l'acusació particular formada pels dos fills de la periodista, en aquella ocasió, va lamentar que la fiscalia no hagués presentat proves més definitives.

La contundència de la defensa dels acusats va poder esquivar un veredicte de culpabilitat. Karinna Moskalenko, advocada del mateix equip de l'acusació particular, va manifestar que l'Anna odiava la impunitat i l'absència de legalitat i que no li hauria agradat gens de veure com algú que havia comès un greu delicte quedava en llibertat, però que tampoc no li hauria agradat de veure que condemnaven algú per un delicte que no havia comès. El Tribunal Superior, malgrat que no va rebre cap pressió per part de l'acusació particular, va decidir de revocar la sentència i reobrir el cas.

El 2011 va saltar la notícia de la detenció a Txetxènia del que, segons el Comitè d'Instrucció de Rússia (CIR), és l'autor material de l'execució de la periodista: Rustam Makhmúdov. Tot i que l'any 2009 fonts de la investigació ja havien apuntat Rustam com el presumpte autor dels trets, no havia pogut ser detingut i es trobava sota ordre de crida i cerca per les autoritats russes.

Ara com ara, l'únic condemnat per l'assassinat de Politkòvskaia és l'ex-policia Dmitri Pavliutxènkov, que l'any passat va ser condemnat a la ridícula pena d'onze anys. Un acord amb la fiscalia perquè es declarés culpable dels càrrecs que li imputaven va ser el causant d'aquesta pena vergonyant. En el judici contra Pavliutxènkov es va demostrar que havia ordenat als seus subordinats de vigilar la periodista per tal d'establir-ne els patrons diaris de moviments. També es demostrà que havia estat ell que havia comprat l'arma amb què s'havia comès el crim.

El 18 de setembre Pavliutxènkov, en una vista d'aquest nou judici, va ratificar que el seu paper era d'organitzar el seguiment; el de Lom-Ali Gaitvkàiev i de Serguei Jadgikurbànov, d'organitzar l'assassinat; i el de Rustam Makhmúdov de prémer el gallet. L'esposa de Pavliutxènkov va declarar que Jadgikurbànov havia lliurat al seu marit 137.000 dòlars per seguir Politkòvskaia.


David Figueres, membre del Comitè d'Escriptors Empresonats del PEN català.

Editorial