Opinió

 

1/73>

Dolors Camats

07.09.2013

'Sense consulta no hi pot haver eleccions'

A Iniciativa no ens plantegem arribar a les properes eleccions catalanes sense haver fet la consulta abans. O com a mínim sense que no s'hagi provat de fer de manera seriosa. Perquè des de la política catalana encara no ens hi hem posat a treballar seriosament. L'Institut d'Estudis Autonòmics i el Consell de Transició Nacional han proposat diferents vies, però de moment el president de la Generalitat només ha enviat una carta. I això no és començar el procés de manera seriosa des de les institucions.


La societat catalana està disposada com mai a donar suport al procés i a sortir al carrer quan calgui. És una societat amb un component independentista molt alt però que és més transversal. Per primera vegada hi ha independentistes i no independentistes que donen suport al procés. Hi ha gent que té afinitats sentimentals amb Espanya disposada a plantar cara a Espanya per a poder exercir le dret de decidir i el dret d'autodeterminació. Hi ha com mai no hi havia hagut una àmplia majoria de la societat disposada a canviar l'estatus de Catalunya.

Per a nosaltres, aquest estatus, la situació actual, s'ha trencar. S'ha de canviar fent un pas més. I des d'Iniciativa pensem que aquest pas ens ha de portar a un estat propi que vulgui dir parlar de tu a tu amb Espanya per decidir quina ha de ser la nostra relació: si és que hi ha d'haver un trencament definitiu o si es pot continuar amb una relació, però en tot cas diferent a l'actual. El que és segur és que calen unes regles del joc completament noves. El que és més que evidnet és que qualsevol d'aquests escenaris passa per una consulta.

L'estat espanyol ha trencat tots els compromisos legals i els pactes constitucionals, a més d'aprofitar la crisi per recentralitzar. El nou escenari al qual ens ha portar la consulta és una Catalunya que com a estat propi negociï amb Espanya. Sigui quin sigui, però de tu a tu. La nova legitimitat ha de sortir de la consulta, perquè ha de servir per reconèixer la nostra sobirania per negociar amb Espanya. Sense consulta no hi pot haver eleccions.

La consulta, de moment, la tenim guanyada en el discurs, perquè hi ha una majoria política i social que hi està a favor. Però no la guanyarem del tot fins al dia que la fem. De moment és només retòrica, sobretot després de les declaracions del president de la Generalitat, dient: 'ho intentarem i, si no, no passa res, perquè farem eleccions'. Això no ens ho plantegem en absolut, perquè unes eleccions no serveixen per dirimir quina relació tenim amb Espanya sinó per decidir el nostre govern, per parlar de política educativa, per decidir com gestionem els nostres hospitals o per definir la nostra política laboral.

El que ha fet el president Mas és regalar al govern espanyol la tranquil·litat, dient-li que si no ens deixa fer la consulta, que no es preocupin, que ja farem unes eleccions i continuarem com sempre. Ha donat al govern espanyol un triomf massa gros tenint en compte que el govern espanyol no mou fitxa i no té cap intenció de moure'n cap.

Què proposem? Acorralar el govern espanyol políticament. Tenim les eines jurídiques per a fer-ho, com diuen tant l'Institut d'Estudis Autonòmics com el Consell de Transició Nacional. I hi ha l'espai per a fer-ho, com veurem altra vegada aquesta Diada. I com veurà tot el món. Per tant, cal acorralar el govern espanyol políticament. Cal que s'evidenciï a Catalunya, a Espanya i al món que el govern espanyol vol impedir aquesta consulta. I això ens ha de fer forts, perquè quedi clar que és un problema polític. Com diu Joan Herrera, prefereixo que em detinguin per haver posat unes urnes per permetre a la gent votar que no per haver fet qualsevol altra cosa. Aquesta és la primera batalla. Perquè no podem permetre que tinguin raó quan diuen que la societat catalana es trencarà, perquè no és veritat.

Editorial