Opinió

 

1/73>

David Abril i Biel Barceló

18.06.2013

David Abril i Biel Barceló: Per una Europa de les persones, per una Europa dels pobles

D'aquí a menys d'un any hi haurà eleccions al parlament europeu, en un moment en què Europa és un projecte polític molt devaluat en l'opinió pública. Dècades de funcionament massa burocràtic i, sobretot, liderat per una tecnocràcia suposadament objectiva i asèptica, però que ha servit principalment per a consolidar un model econòmic neoliberal, hi han allunyat les institucions de la ciutadania. La Unió Europea és percebuda com una gran maquinària fora del control democràtic real dels ciutadans europeus.


D'una altra banda, sovint els països membres han defensat més els interessos propis, en clau exclusivament estatal, que no pas un vertader projecte europeista, que prengués en consideració el bé comú i les oportunitats socials, polítiques, econòmiques i de formació que significaria un espai europeu cohesionat.


Això s'ha agreujat especialment amb la crisi econòmica, que va començar essent exclusivament financera, per culpa de les males pràctiques dels bancs, però que immediatament va contaminar l'economia real, la productiva, tant per la manca de crèdit disponible com per la fragilitat d'aquest teixit productiu, anquilosat després de dècades de concentració quasi exclusiva en la construcció i el turisme. La crisi ha afectat la salut econòmica dels estats, que s'han endeutat i han retallat amb duresa drets essencials com ara la salut i l'educació per salvar les entitats financeres que havien causat la crisi. Les 'receptes' de la troica (en què participen la Comissió Europea i el Banc Central Europeu) no han fet sinó empitjorar la situació de la gent i beneficiar els especuladors.


En vista d'aquest panorama, les eleccions europees seran un moment essencial per a reorientar les prioritats de la política a Europa. En primer lloc, cal que siguin l'ocasió de centrar les polítiques en les necessitats reals de les persones, dels seus drets i de les seves condicions de vida. Cal impulsar una renovació econòmica generadora de llocs de feina, que exigeix una diversificació del teixit productiu, amb quatre branques: la innovació, l'economia verda, la producció i el consum d'abast local, i l'educació de qualitat.


En segon lloc, el medi, clau del nostre present i del nostre futur, com també del dels nostres fills. L'exhauriment dels recursos naturals, la destrucció del territori i el canvi climàtic no són fets inevitables, sinó la conseqüència directa de la sobreexplotació de la natura per a satisfer els interessos econòmics d'una minoria a la qual l'únic verd que l'interessa és el dels bitllets. A les illes Balears ens en ressentim des de fa massa anys.


També és fonamental de poder configurar una vertadera Europa del pobles, que superi la divisió estatal actual, artificial i sovint ineficaç, i que es basi en la radicalitat democràtica. És en aquest context que cal impulsar el reconeixement de les legítimes aspiracions a la plena sobirania dels pobles que componen el teixit d'Europa, amb la defensa del dret fonamental a l'autodeterminació reconegut a la Carta de les Nacions Unides.


Per aconseguir tot això cal que col·laborem entre totes aquelles i aquells que compartim aquesta visió i aquestes prioritats. A Europa, el grup Verds-ALE treballa per aquests objectius des de l'any 1999, unint en un mateix grup parlamentari els representants del nacionalisme progressista, l'ecologisme i l'esquerra alternativa. Des de llavors, ha anat intensificant la presència i la capacitat d'influència i ha esdevingut la quarta força al parlament europeu, amb una veu pròpia i decidida en favor de la participació real de la ciutadania en la presa de decisions, el canvi de model sòcio-econòmic, la defensa de l'autogovern i la sostenibilitat.


És en el grup Verds-ALE que la coalició MÉS per Mallorca, un projecte nou i obert que recull sensibilitats molt diverses, hauria de participar en l'impuls del canvi necessari. Moltes organitzacions de l'estat formen part d'aquest grup, i en un moment d'urgència democràtica serà una passa endavant molt important que les diverses forces que integren Verds-ALE conflueixin en una candidatura conjunta per a les eleccions europees. Una candidatura oberta a les formacions polítiques que s'hi vulguin incorporar des del compromís amb aquestes propostes, i que parteixi de la convicció que cal sumar per proposar alternatives de futur al bipartidisme estatal que ha col·laborat activament en el disseny de les nefastes polítiques neoliberals europees actuals.


 


Biel Barceló, coportaveu de MÉS per Mallorca i secretari general de la Federació PSM-Entesa.


David Abril, coportaveu de MÉS per Mallorca i coordinador d'Iniciativa Verds.

Editorial