Opinió

 

1/73>

Gustau Navarro

11.06.2013

Gustau Navarro: 'The Catalan Army'

Els viquipedistes catalans que treballen en els projectes de la Wikimedia Foundation i en uns altres de relacionats amb la Viquipèdia són anomenats amb simpatia pels seus companys internacionals 'The Catalan Army'. Perquè, quan s'ha de treballar, la cosa millor que pot passar és que arribin els catalans de l’Amical Wikimedia. Que els catalans són treballadors és un estereotip nacional que arrosseguem de fa segles, però en el cas del moviment viquipedista internacional la competència, la constància i la capacitat de la comunitat catalana han estat segurament elements clau perquè Wikimedia Foundation els hagi reconeguts.


Alguns podrien pensar que ésser reconeguts per una entitat privada té una importància relativa, però quan aquesta organització privada és l’entitat que afavoreix la difusió mundial i multilingüe del coneixement enciclopèdic humà, les dimensions de la decisió són d'una importància gens discutible.


La tasca dels viquipedistes catalans no sols ha implicat ésser reconeguts internacionalment. També ha suscitat una reflexió profunda sobre les estructures organitzatives de la WMF: el tap incongruent que només era possible d'organitzar-se d'acord amb realitats estatals s'ha fet miques. Així, l'associació catalana, amb la resolució de la WMF, tindrà els mateixos drets i deures que els capítols estatals de la fundació. Els catalans són els primers de tenir un capítol temàtic que la WMF defineix així: 'The thematic scope of the group is Catalan culture and language': a partir d'ara la porta és oberta a totes les comunitats que vulguin aportar la seva tasca al coneixement col·lectiu de la humanitat, sense la discriminació de tenir una estructura estatal al darrere o no. És un pas importantíssim en la consolidació de la xarxa com a espai democràtic i de llibertat.

Tenir una enciclopèdia com la Wikipedia en català és un esforç de tota la comunitat catalanoparlant, però sempre hi ha gent que, en un moment de la història, exerceix la funció de la locomotora que estira el tren. En voldria destacar dues i agrair-los la feina: qui va obrir el camí, Daniel José, que des d'Andorra turmentava en Jimmy Wales i fou el primer d'escriure un article en català a la Viquipèdia, el primer en una versió no anglesa; i Joan Gomà, primer president d'Amical Wikimedia, enginyer i viquipedista apassionat que ha portat la comunitat catalanoparlant a un reconeixement que li permetrà de consolidar-se encara més dins la xarxa. El meu reconeixement a la seva capacitat de feina i la seva visió estratègica. I una petició, també: Joan, un dia no gaire llunyà explica en un llibre tot el llarg procés i tots els entrebancs subtils i barroers que has trobat durant aquests cinc anys de lluita tenaç pel reconeixement internacional de la comunitat catalana.

Gustau Navarro Barba, antropòleg i historiador

Editorial