Opinió

 

1/73>

Tonetxo Pardiñas

28.02.2013

Tonetxo Pardiñas: 'Demanem respecte de la classe política envers la llengua'

'Enllaçats per la llengua' s'arreplega ara ací al País Valencià amb tot un conjunt d'entitats que s'han ajuntat i vol recordar que a Mallorca els mestres i alumnes pel català en van ser els iniciadors. Pense que ja tocava que agafàs volada ací. Contra els atacs continuats a la llengua en qualsevol dels territoris, hem d'organitzar-nos i hem de mostrar unida tota la societat civil per donar-hi una resposta conjunta. La resposta ha de ser tan unitària com siga possible per guanyar més força.

L'atac a la llengua al País Valencià és sistemàtic i continuat. Per moltes sentències favorables que hi haja, no serveixen de res si no tenen caràcter sancionador. Perquè el govern continua incomplint els criteris legals i no passa res. Per exemple, tenim una trentena de sentències favorables a professors que havien denunciat l'incompliment del reconeixement de la titulació en català. Però les bases dels concursos de professorat que ixen mantenen aquest incompliment. Si no es fa el pas de sancionar, no s'avançarà. I totes les sentències que isquen o que hagen eixit fins ara, si no es canvia la llei Wert, seran lletra morta.

La mobilització és molt necessària. Cal que la gent mantinga el to i la protesta. No ens podem sentir vençuts. La millor manera és veure que cada volta que sortim al carrer som més i hi ha més entitats que s'ajunten per defensar allò que és de trellat. Que després això es traduesca en un canvi polític… Tant de bo la cosa siga així, però caldrà continuar la mobilització i la pressió perquè després del canvi es facen coses positives per la llengua.

Al capdavall, demanem que hi haja respecte per part de la classe política envers la llengua. Demanem respecte i que es done exemple a la població perquè la llengua recupere el respecte i el prestigi social que li han llevat durant tots aquests anys.


Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet


(Opinió recollida per via telefònica.)

Editorial