Opinió

 

1/73>

Sara Alivesi

26.02.2013

Sara Alivesi: 'Ha guanyat la novetat perquè la gent està cansada dels partits tradicionals'

El Moviment 5 Estels ha estat el partit més votat tant a l'Alguer com a Sàsser. A tot Sardenya ha guanyat el Partit Democràtic. Els motius que han fet vèncer els 5 Estels són els mateixos a l'Alguer que a Itàlia: la gent està cansada dels partits tradicionals, i això ha estat un vot de protesta. Quan la gent està cansada, o bé no va a votar o bé vota una novetat. I ha guanyat la novetat.


L'Alguer no n'és cap excepció. El Moviment 5 Estels és el partit més votat a tot Itàlia. Ha guanyat també a Roma, Palerm, Corleone, etc. Ha guanyat a tot arreu! És la primera vegada que arriba a les institucions de Roma.


Concretament a l'Alguer, a les últimes municipals ja va començar a rebre un cert suport, però el candidat no era Beppe Grillo. Tot i que ja va obtenir uns resultats rellevants, i hi ha una regidora de 5 Estels a l'ajuntament, Giorgia Di Steffano. Abans d'aquelles municipals, Grillo va venir a l'Alguer, a la plaça de la Mercè, i hi féu un míting especial. I ara, abans de les eleccions italianes, va ser a Sàsser, a la plaça d'Itàlia. A Roma va omplir. És un 'boom' increïble.


El cansament de la política i el suport a Grillo han crescut molt els darrers mesos. La gent està cansada de dos candidats com Berlusconi i Bersani, que han estat al poder durant deu anys o vint, que han protagonitzat escàndols i que per a molts han fet poca cosa.


La potència carismàtica de Grillo ha reactivat el partit, tot i que ell ja va dir que no seria candidat a primer ministre. Els parlamentaris del partit són gent molt jove, amb idees positives d'economia sostenible, de l'àmbit laboral, etc., però no tenen gens d'experiència política. Han de començar de zero. És un experiment nou a Itàlia. Jo crec que la gent cansada i desil·lusionada d'esquerres ha acabat votant 5 Estels.


Finalment, les eleccions italianes són el mirall del país. No ha guanyat ningú, ni el centre-dreta ni el centre-esquerra. Bersani serà el primer ministre, però el centre-esquerra no ha obtingut la majoria al senat. Ara hi ha dues possibilitats: o tornem a votar o bé es fa un govern de coalició entre esquerra i dreta, si és que això és possible. El fet més important ha estat el resultat del Moviment 5 Estels, que ha rebut el vot de protesta contra polítics que havien estat tota la vida al poder. Tots havíem pensat en algun moment que podria passar una cosa com aquesta. Ara se'ns presenta un futur incert.

Sara Alivesi, periodista de l'Alguer.it
(Comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb.)

Editorial