Opinió

 

1/73>

Joan Carretero

31.12.2012

Joan Carretero: 'Broggi ha estat un patriarca de la medicina catalana i un humanista de cap a peus'

Del doctor Broggi, vull destacar-ne el vessant professional. Va ser un gran metge català, un patriarca de la medicina catalana. Va ser un cirurgià molt important. I també va ser una grandíssima persona. Un humanista de cap a peus. I, certament, també es va comprometre amb la llibertat del país. I aquesta última faceta és potser la que l'ha fet encara més conegut. Però aquesta és la part menys fonamental de la seva vida. Sobretot, va ser un gran metge i una persona íntegra.

És cert que la seva aportació a l'independentisme és molt important, perquè aconsegueix que la independència sigui vista com una cosa bona, necessària i possible. I sap greu que no haurà pogut veure l'estat català. Per desgràcia, això passa a molts catalans que han lluitat i que no hi seran el dia de la independència.

El fet més sorprenent és que, físicament, cent quatre anys són molts anys per a un cos, però en canvi tenia un enteniment i un discurs perfectes. Era un plaer de parlar amb una persona amb tanta experiència i amb una ment tan lúcida.

Potser amb un estat propi la seva projecció internacional hauria estat encara més gran i hauria rebut més reconeixement. Però aquí també ens ho hem de fer mirar. Aquests dies, a la televisió pública catalana he vist repetits moltes vegades els gols de Messi de tot l'any. Ja està bé, que ja m'agrada. Però potser també ens podríem dedicar a repassar les grans biografies dels personatges de la història de Catalunya, els nostres referents en tots els camps professionals. Hauríem de ser capaços de no matar els nostres personatges il·lustres, els nostres referents, perquè ja tenim qui ens vol tapar la història i la memòria. Hem de fer un esforç perquè la nostra gent sàpiga que tenim i hem tingut personatges d'aquesta magnitud.

Editorial