Opinió

 

1/73>

Meritxell Ramírez

23.09.2012

Meritxell Ramírez: 'L’exemple de Catalunya pesa com una llosa en l’imaginari nacionalista escocès'

L’herència de la manifestació del passat Onze de Setembre a Barcelona va ser molt present ahir a la manifestació d’Edimburg per la independència d'Escòcia. La majoria de dirigents polítics i socials escocesos s’afanyaven ahir a aclarir que Escòcia i Catalunya eren dues nacions amb processos polítics cap a la independència diferents. D’aquesta manera volien rebaixar les expectatives en el nombre de manifestants. Tothom era conscient que ahir a Edimburg no es podia esperar la mateixa assistència ingent de Barcelona.


Em fa l'efecte que la manifestació de l'última Diada de Catalunya no tan sols representarà un punt a part per a Catalunya, sinó també per a la resta de nacions del món que, com Escòcia, aspiren a tenir democràticament un estat. L’exemple de Catalunya pesa com una llosa en l’imaginari nacionalista escocès. L’empenta i el rol que la societat catalana té en el procés polític cap a la independència és l’enveja dels independentistes escocesos.


I per això s’afanyen a dir que la situació, aquí, és diferent. I ho és, naturalment. Però no deixa de ser curiós que ràpidament que s’ha girat la truita. Ara fa poc més d’un any, quan el Partit Nacionalista Escocès dirigit per Alex Salmond va guanyar les eleccions per majoria absoluta, eren particularment els polítics catalans els que s’espolsaven les puces de sobre dient 'Catalonia is different'.



Meritxell Ramírez, sociòloga de la Universitat d'Edimburg i presidenta del Centre Català d'Escòcia

Editorial