Opinió

 

1/73>

Quim Torra

27.08.2012

Quim Torra: 'Encara tenim pressa, president Barrera'

Avui fa un any de la mort del president Barrera. Per la meva generació, que ratlla els 50 anys, va representar sempre el millor del que s'ha vingut a dir la generació republicana: esforç, compromís, cosmopolitisme, valors ètics, unit a un patriotisme cívic radical. I per a tota la ciutadania, Barrera fou una personalitat sempre present en l'ardida tasca de la reconstrucció nacional, un baluard de la defensa de les llibertats, un refugi on trobar consol a tantes decepcions i renúncies.


L'any 1978, al Congrés espanyol, anunciava: 'Jo proclamo des d'aquesta tribuna que Catalunya té dret a l'autodeterminació.' Amb tenacitat de ferro, va mantenir-se insubornablement fidel al seu poble. 'Si Catalunya vol ser una nació amb tots els ets i uts, forçosament ha d'aspirar a esdevenir un estat.' Lúcid i audaç, unes paraules seves, 'Tenim pressa, molta pressa', al final de la seva vida, han esdevingut un símbol del moviment independentista.


Sí, president Barrera, encara tenim pressa, molta pressa. Tenim pressa per deixar de ser independentistes i ser independents, per deixar de ser catalanistes i ser catalans. Tenim pressa per deixar de pensar en el passat i començar a construir el futur. I tenim pressa, molta pressa, per deixar de ser unes províncies espanyoles i tenir un estat que ens empari. Volem construir el nostre futur en llibertat, exactament igual que qualsevol altre poble del món, i per això, estimat president Barrera, tenim molta, moltíssima pressa perquè volem deixar de tenir pressa.


 


Quim Torra, editor i advocat (@quimtorra)

Editorial