Opinió

 

1/73>

Martí Domínguez

02.07.2012

Martí Domínguez: 'Podria cremar tot el País Valencià, que no hi hauria manera de parar-ho'

El que passa és la crònica d'una mort anunciada perquè durant aquest últims anys hi ha hagut una sèrie de mesures, de retallades, que no sols han estat en neteja del bosc i de prevenció sinó fins i tot en qüestions com la vigilància i la contractació de personal. Hi ha molta gent que està contractada per a la prevenció d'incendis; treballen nou mesos i queden desocupats tres mesos més. D'aquesta manera cobren l'atur i després tornen a treballar nou mesos. Açò crea una sensació de maltractament generalitzat, un desànim general entre tota la gent que cuida el bosc i el medi ambient i una actitud d'indiferència en alguns casos.

La crisi econòmica, com sempre, on més ataca és a les qüestions que consideren prescindibles, com la cultura i l'ecologia. També tots les centres d'educació ambiental, totes les línies obertes d'educació ambiental, han patit unes retallades salvatges. El medi ambient sembla que siga una cosa convenient però no necessària.

I la gestió que el govern valencià fa dels incendis és dins dels paràmetres d'un govern opac i d'uns impresentables polítics. Que el senyor Serafín Castellano, que el coneixem molt bé, siga el que ens ha de salvar del foc és per a posar-se les mans al cap. Voldria que la societat s'adonara que quan deixes aspectes tan importants com aquest a gent que realment té poca preparació professional per a dur-los endavant la catàstrofe pot ser monumental. I encara diuen que açò és per uns senyors que varen fer una imprudència posant unes plaques solars. Després han acabat cremant quaranta o cinquanta mil hectàrees? Ací hi ha una responsabilitat política, una mala gestió. Quant de temps han trigat les brigades a arribar? Cremen uns rostolls; efectivament, una imprudència, però després com s'acaben cremant tantíssims milers d'hectàrees? Es podria cremar tot el País Valencià, que no hi hauria manera de parar-ho. Perquè no hi ha mitjans. I som al començament de l'estiu, i l'incendi no ha estat intencionat. No hi ha dotacions a prop dels llocs on pot haver-hi incendis. Però si no hi ha hagut responsabilitats polítiques en un temes com el de Bankia i el de Gürtel, doncs què hem d'esperar ara?


Martí Domínguez és periodista i escriptor

Editorial