Opinió

 

1/73>

Liz Castro

20.01.2012

Liz Castro: 'Això que ha fet Apple és genial, però té dos inconvenients'

Això que ha fet Apple és molt gran, però té dos inconvenients. És a dir, és molt interessant i revolucionari, sobretot perquè realment pot canviar la indústria editorial dels llibres de text, però també perquè feia falta una eina com aquesta per a poder fer llibres digitals amb continguts interactius. En aquest sentit, és genial. Ara, té dos inconvenients molt importants.

Inconvenient 1. El format. Els arxius s'exporten en un format que no és l'epub, que és el format estàndard. L'extensió és iBooks, que és molt semblant a l'epub, però no pas la mateixa. Això vol dir que aquests llibres digitals només es podran llegir amb lectors Apple i amb cap més lector. L'inconvenient és important, perquè les editorials no volem editar llibres únicament per a una plataforma. Volem que els llibres es puguin comprar a qualsevol lloc, per a qualsevol plataforma i que es puguin llegir amb qualsevol lector.

Inconvenient 2. Només es poden vendre aquests llibres a través de l'iBooks Store d'Apple. Això és greu també. Perquè implica dues coses. L'una: que Apple cobra un 30% de cada venda; l’altra: que aquests llibres només es poden vendre a trenta-dos estats de tot el món. I al món n'hi ha dos-cents cinc, d'estats.

Liz Castro, editora de Catalonia Press

Editorial