Opinió

 

1/73>

Josep Vicent Boira

05.01.2012

Josep Vicent Boira: 'No és casual que Catalunya i el País Valencià siguen les més endeutades'

La crisi al País Valencià no és estrictament derivada de la corrupció o el malbaratament sinó que és conseqüència de quinze anys de no fer res amb el model productiu. Les mesures aprovades pel Consell serviran per millorar la liquiditat en un moment concret, però ens enfrontem a un problema major: el canvi del sistema productiu. I en eixe canvi productiu, hi ha uns elements prioritaris.

Un és la necessitat d'un nou sistema de finançament. No és casual que Catalunya i la Comunitat Valenciana siguen les comunitats més endeutades, respon a un sistema que perjudica les comunitats que tradicionalment han aportat més a l'estat espanyol. L'article d'ahir al Finantial Times sobre l'economia espanyola parla de l'increment del deute de les comunitats i destaca la situació a Catalunya i la Comunitat Valenciana. Quan dues comunitats amb formacions de govern tan diferents i polítiques tan dispars se situen com les més endeutades és que alguna cosa falla en els seus sistemes de finançament. No podem separar les retallades del fet de tenir un sistema de finançament dolent que afecta de manera principal les comunitats amb un sistema productiu característic.

L'altre element important del canvi productiu és la necessitat d'inversió en infrastructures, com per exemple, el corredor mediterrani.

Tenim davant un problema molt gros, i és que la gran responsabilitat de la Generalitat Valenciana ha estat la de no prendre mesures durant els últims quinze anys. I ara estem pagant-ho.

Sobre el govern de concentració que proposa l'economista Ernest Sena, crec que és una bona idea que no s'ha explorat mai, la d'un gran acord entre els principals partits, deixant de banda les dinàmiques polítiques. Però el País Valencià té una altra assignatura pendent, que no sé si el president Fabra estarà disposat a assumir: un lideratge moral.

La regeneració moral no és tan important com l'econòmic, però és fonamental. Replantejar-se la moralitat en la vida pública és una assignatura pendent sense la qual les retallades seran posades en dubte. Fa falta una autoritat moral per tirar endavant operacions com aquestes. Pot vindre d'un govern de concentració o bé de la presència al govern de tècnics no implicats en les forces polítiques.

Actualment assistim a un final d'època. Hi ha retallades però també observem qüestions positives com el trencament d'inèrcies. La Comunitat Valenciana encara té moltes coses a dir, però ara cal un lideratge moral fort.

Josep Vicent Boira, geògraf de la Universitat de València i un dels teòrics impulsors del corredor mediterrani
(Opinió telefònica recollida per VilaWeb)

Editorial