LLÍRIA
 
 

Llíria
Vicent Esteve




Situació Geogràfica
Llíria és el cap de la comarca del Camp de Túria, compta amb 15.550 habitants i ocupa una extensió de 230 km2. Malgrat la disgregació del seu terme amb dos nous municipis, Marines (a l'antiga masia de la Maimona) i Domenyo (al mas del Carril). L'altitud sobre el nivell de la mar està al voltant dels 190 m.


Orografia
El terme bascula des de la muntanya a la planura, on apreciem tres tipus de materials: al NW hi ha materials juràssics-cretàcics pertanyents a les estribacions del Sistema Ibèric. Des d'ací baixem a la planura formada pel glacis del miocé, mesclats amb tossals calcaris amb sòls d'argila que han permés desenvolupar al llarg dels segles l'agricultura de secà, i al SE tenim materials quaternaris, que corresponen a l'horta vella







Hidrografia
Llíria no està banyada pel riu Túria, però les rambles Primera i la Castellarda són afluents del riu pel marge esquerre.
Destaquem la font de Sant Vicent, la qual rega l'horta vella i les terres del poble de Benissanó, mitjançant ullals per on brolla l'aigua, que segons la tradició popular és fruit del frare dominicà Sant Vicent Ferrer, que féu brollar l'aigua el 1410 arran la sequera que patien els veïns de la vila. En temps dels romans en aquest paratge hi havia un temple dedicat a les nimfes.
En els darrers anys han aflorat nombrosos pous d'aigua convertint les extenses fanecades de terra de secà en regadiu.



Una producció de Bufilla Virtual