TÚRIA DIARI
 
 

Túria Núm. 20 juny 2000

Portada

Josep Maria Jordan torna a la presidència de l'Institut

Sempre he cregut en la idea de comarca. Un magnífic pont per saber-nos part, cada poble, de la realitat d¹un país. Un bon instrument per fer país des de baix. Per això, ara fa uns 10 anys, un grapat de companys i companyes del Camp de Túria vam posar en marxa l¹Institut d'Estudis Comarcals: per fer comarca i país, tot fomentant la trobada entre la gent dels diversos pobles al voltant d¹actes cívics i culturals, la promoció d¹estudis i el coneixement de la terra. Pense que l¹Institut ha dut a cap una tasca positiva aquests 10 anys, que hi cal seguir impulsant.
Jo vaig tenir l¹honor de ser el primer president de l'Institut, i aquella va ser una gratíssima experiència: vaig conéixer molt bona gent i vaig eixamplar la ment amb les nostres activitats. Després, d'altres companys han anat dirigint l'Institut, i sempre hi hagut gent que ha col·laborat en aquesta dinàmica. Tanmateix, és cert que progressivament hem passat a una etapa de major passivitat. Tots coincidim, però, en la idea que l'Institut val la pena, i que cal continuar. Ara he assumit novament la Presidència i faig una crida esperançada a recuperar la nostra il·lusió en el projecte. Perquè, tots plegats, el fem avançar. Els de sempre i les noves generacions que s'hi enganxen. Fent institut, comarca i país. Una forta abraçada.

Josep Maria Jordan i Galduf (Llíria, 1950) és catedràtic d¹economia i membre del Patronat Sud-Nord (Solidaritat i Cultura) de la Universitat de València. Va ser el primer alcalde democràtic de Llíria i és membre fundador de l'Institut d¹Estudis Comarcals del Camp de Túria.



Manifest per a declarar parc natural la serra Calderona


La Coordinadora per la Protecció i Promoció de la Serra Calderona, integrada per l'Institut d'Estudis Comarcals, El Centre Excursionista de València, Acció Ecologista Agró Camp de Morvedre, la Societat Valenciana d'Ornitologia i GECEN de Sogorb, han iniciat una campanya per declarar la serra Parc Natural. Aquest és el manifest que han elaborat per iniciar la campanya. Si voleu adherir-vos, l'heu de trametre al Conseller de Medi ambient de la Generalitat Valenciana, c/Francesc Cubells, 7, 46019 València.

La Serra Calderona és, de totes les serralades ibèriques, la que arriba més a prop de la Mediterrània. Hi conserva una gran riquesa natural i cultural, i, donada la seua proximitat a la ciutat de València i l¹Horta, fa la funció d¹un parc metropolità de més de 60.000 hectàrees que acull molts visitants, excursionistes i habitants de la serra.
Malgrat el paisatge humanitzat, la serra presenta uns clars contrastos entre els terrenys calcaris i els rodenos, on creixen les alzines sureres, el marfull i l¹arborcer... que, amb els camps de garrofers i oliveres, configuren un espai natural típicament mediterrani. Però la Calderona és un espai fràgil i cal mantenir i cuidar amb fermesa aquest paratge tan especial per als valencians. Els pobles que conformen la Calderona ­del Camp de Túria, Camp de Morvedre, l¹Horta Nord, Alt Palància i els Serrans­ han viscut sempre en defensa del seu valor, i ara més que mai caldrà aplegar esforços per a conservar allò que altres generacions protegiren.
El 1978, la Diputació de València va incloure la Calderona dins del catàleg d¹espais naturals de la província, i, el 1991, les Corts Valencianes aprovaren per unanimitat els tràmits per a protegir-la. Recentment, la Comunitat Europa l¹ha inclòs dins la Red Natura 2000 i formarà part d¹un grup d¹espais valencians declarats per la Directiva d¹aus com a zona ZEPA.
Malauradament, han passat nou anys des del mandat de les Corts Valencianes i encara la serra pateix agressions i desprotecció efectiva. Urgeix, doncs, l¹aprovació durant el 2000 per la Conselleria de Medi Ambient del Pla d¹Ordenació de Recursos Naturals, i el compromís de la Generalitat d¹invertir-hi recursos econòmics i materials suficients per a garantir-ne la conservació, bo i potenciant activitats socio-econòmiques sostenibles. Per aquest motiu, la Coordinadora per a la protecció i promoció de la Serra Calderona ha posat en marxa la campanya "La Calderona, parc natural al 2000!" amb l¹objectiu de demanar el suport dels municipis, habitants de la serra, visitants i associacions culturals, esportives, juvenils i mediambientals.

La serra Calderona necessita urgentment que el Govern valencià la declare paratge natural i que invertesca recursos per a la seua conservació i promoció sostenible. Per aquestes raons us demanem la vostra adhesió.



Un bon record
Miquel Castillo

El dia 30 d¹abril es consumà la renovació de la Junta Directiva de l¹Institut, i en aquesta renovació canviàrem el càrrec de president. A partir d¹ara s'enceta un nou període, amb un nou responsable.
Ho comentava en públic i ho torne a dir: per a mi ha estat una etapa interessant. Malgrat que en aquests dos anys que he exercit de president, l'activitat interna -com a col·lectiu- es pot definir com de baixa intensitat, en tot allò que hem organitzat o hem donat suport he sentit bones vibracions. Fins i tot alguns dels assistents als actes, en diverses ocasions m'han comentat que dins la poca activitat civil que hi ha a la comarca, l¹IDECO era una de les institucions que mantenia una certa programació: presentacions de llibres, travesses, edició de la revista anual...
Tinc el goig d¹haver enfocat noves vies de treball: la revista, els quaderns per a l'escola, el Premi d¹Investigació. Encara que algunes d¹aquestes línies d'acció donaran fruit en aquesta nova etapa, en la qual no tindré la màxima responsabilitat. El nostre projecte és -deu ser- un treball solidari d'un ampli grup, per això aqueixes qüestions no em preocupen gaire. Jo sóc i seré en aqueix bloc de gent que col·labora en la mesura de les seues possibilitats en tot allò que em demaneu.
Agraesc la confiança d'haver-me ofert, junt amb altres companys de la Junta Directiva, el destí de l'Institut. I des d'ací encomane aquest goig pel treball al nou equip que ens dirigirà d'ara endavant.



MIRADES 2

El Consell de Redacció de la Revista MIRADES ha començat a dissenyar el número 2, després d¹haver realitzat una anàlisi crítica del primer número, pel que fa a continguts i promoció.
És evident que cal millorar la difusió, si volem que MIRADES arribe a tenir un cert ressò en la vida de la comarca, alhora que caldrà agilitar la presentació i els continguts, de vegades massa per a especialistes, de la revista.
Des d¹ací fem una crida a la col· laboració de totes aquelles persones que vulguen participar-hi. El 31 de juliol es tancarà el termini per entregar treballs. Podeu trametre'ls a l¹adreça de l'Institut o fent-los arribar personalment als membres del Consell de Redacció o de la Junta Directiva. Ja sabeu que la redacció dels articles han de complir les normes que s¹especifiquen en el primer número de la revista. MIRADES 2 serà a les llibreries de la comarca abans no acabe la tardor del 2000.

AGENDA SOCIAL I CULTURAL



HOMENATGE A ANTONI LLIDÓ
Casa de la Cultura
dissabte 17 de juny

20.00 h
Exposició: Recordant Antoni Llidó, sacerdot i mestre.
Detingut i desaparegut a Xile el 1974

21. 00 h
Es projectarà la pel·lícula Queridos Todos, rodada a Xile per Andreu Zurriaga Llidó, i es presentarà el llibre Antoni Llidó, Epistolari d'un compromís

Hi intervindran: Josep Maria Jordan i Andreu Zurriaga






Sopar amb MIQUEL ARRIAGA LANDETA
Professor de sociologia de la Universitat del País Basc

ATENEU MUSICAL I CULTURAL DE BENAGUASIL
23 DE JUNY DEL 2000
21.30 H
Divendres 23 de juny, a les 21.30 h, celebrarem a Benaguasil un sopar-col·loqui amb el professor de sociologia de la Universitat del País Basc, Miquel Arriaga Landeta, autor del llibre I nosotros que éramos de HB..., una publicació en la que s¹analitza la formació dels grups sociopolítics abertzales d'Euskadi i la dinàmica establerta entre ells. A més, aquesta serà una oportunitat immillorable per apamar la situació real que viu actualment Euskadi, la seua problemàtica concreta, les eixides al conflicte basc-espanyol, i tantes coses com podrem preguntar.
L¹Ateneu és al final de l'avinguda de Montiel, als peus de la muntanya de l'Ermita, en l'antiga estació de RENFE, actualment habilitada per a actes culturals i musicals.


TúriaDiari és una publicació de l'Institut d'Estudis Comarcals del Camp de Túria.
La correspondència ha d'adreçar-se al carrer de l'Aldaia, número 1, de Benaguasil



Una producció de Bufilla Virtual