Què és el MCEP del País Valencià?

El Moviment Cooperatiu d'Escola Popular del País Valencià és un grup de mestres, principalment treballadors de l'Escola Pública, que, partint de la dimensió pedagògica de C. Freinet, tenen com a punt de mira més característic la recerca d'una pedagogia popular per a l'escola valenciana.

Com a objectius prioritaris del nostre grup assenyalem:

  • La normalització lingüística del País Valencià.
  • La defensa d'una escola pública, popular i valenciana.
  • La superació de la classe
  • nivell com a únic criteri d'organització escolar.
  • La recerca científica com a eix d'una nova didàctica.
  • La implicació de la tasca escolar en la realitat social del seu medi global.
  • La defensa de la figura del mestre investigador, com a idea principal de tota renovació escolar.

    El nostre origen és un grup de mestres que, pel 1964, vàrem formar la Secció de Pedagogia de Lo RatPenat, a partir de la qual vam establir contactes amb l'Institut Cooperatiu d'Escola Moderna de França (ICEM), el qual agrupa els seguidors de C. Freinet.

    Després, en 1974, membres d'aquesta Secció vàrem crear l'Associació Espanyola de la Correspondència i la Impremta Escolar (ACIES). Associació que, a partir de 1977, s'anomenà Moviment Cooperatiu d'Escola Popular (MCEP) i després, el 1990, El Grup Territorial de València es va constituir en Moviment Cooperatiu de l'Escola Popular del País Valencià.

    El nostre grup, per a molts dels qui seguim essent-ne membres, s'ha caracteritzat per exercir d'una forma determinada l'ofici de mestres. Destaquem un aspecte central en la vida d'aquests 30 anys. La lliure expressió, la cooperació, la correspondència, la crítica, no han estat només "tècniques" aplicades a l'escola, sinó que han sigut practicades per nosaltres com a "formes de vida", vàlides per a tots, infants i adults. Per nosaltres, ha sigut una forma "de ser mestres", a l'escola i a la vida. Una forma de ser que és també un "ser amb els altres", amb el nostre i amb d'altres pobles.
    Encara que les matrius didàctiques del nostre "fer escola" són de Freinet i dels Moviments Cooperatius d'Escola Popular d'arreu del món, intentem reinventar les seues propostes mitjançant una sèrie de reflexions i d'intercanvis que tenen lloc en els estatges, congressos i simposis que organitzem, per construir el nostre projecte educatiu: LA COOPERACIÓ EDUCATIVA.