Opinió

 

<4/88>

Andreu Barnils

10.05.2015

La decisiva lluita per Barcelona

Si volem que l'Ajuntament de Barcelona camini cap a la independència necessitem la majoria en el consistori de la ciutat, que es compon de 41 regidors. La majoria absoluta independentista, doncs, es troba en 21 regidors. Actualment hi hauria 16 regidors de partits ara independentistes (14 de CiU, 2 ERC, 0 CUP). Optimista de mena, tinc la lleugera sospita que aquests 16 creixeran. Però també és molt probable que els tres partits, CiU, ERC, CUP, no arribin a 21 regidors. De fet no ha passat mai, els unionistes sempre han guanyat, i aquesta vegada si a Barcelona arribem a 21 regidors serà històric. Per primera vegada tindríem majoria independentista. A hores d'ara jo compto amb els regidors de CiU, ERC i la CUP. I punt. Però m'agradaria saber, si és el cas, quants regidors de Barcelona en Comú podrien sumar fins arribar a 21.


Zero? Tots? La meitat? Un terç? Un 10% ? Jo conec gent que és independentista i votarà Colau. Conec gent que és federalista, i també. I sé que també tenen unionistes a través de Podemos i exPSC. Veig lògic, doncs, que si tenen votants de les tres tendències, tinguin regidors de les tres tendències. Com a observador, no em sentiria estafat si així fos. La pregunta és en quina proporció. Hi hauria manera de saber quants diputats de Barcelona en Comú creuen que la independència és el camí? Quins regidors de Colau votarien ingressar a l'AMI? Quants signarien el document de l'ANC juntament amb CiU, ERC i la CUP? Quants recolzarien al Parlament si es declara la independència? És molt demanar saber quins regidors de Barcelona  en Comú s'inclinaran per posicions independentistes ? Es pot saber això abans de votar aquest 24-M? No seria honest acceptar la pluralitat de vot, i convertir-la en pluralitat de regidors? Però, quants, exactament, en cada bàndol?


Jo vaig trobar patètica i suïcida la manera com el PSC va gestionar les seves tendències internes. Ells també tenien votants independentistes, federalistes i unionistes. Lògicament, també tenien diputats de les diferents tendències. Doncs pitjor no es podia gestionar. Ara a mi m'agradaria que la gent de la llista de l'Ada Colau no els fes res mostrar-se diversos i plurals. Ho són. Que es noti. I si s'amaguen, que la premsa pregunti. Que ens diguin quants regidors que han optat per la independència tenen. Un? Cinc? Deu? Cap? Descobrir aquesta dada és bàsica per a saber si el 24-M és fàcil, o no, que per primera vegada en quaranta anys Barcelona tingui majoria independentista i s'arribi a 21 regidors. Segur que molta gent voldria saber aquest detall per acabar de decidir el seu vot.


Per centrar el debat també ajudaria que TV3, el dia que Ada Colau intervé en un 95% del temps en català, defensa la immersió, ataca Wert, com va passar ahir a 9 Barris al costat de Pablo Iglesias (vídeo), no li tregui justament, mira tu, la frase en castellà (Vídeo) Cal? La seva ambigüitat, no ajuda. La vostra distorsió, tampoc.


L'altra dada a tenir molt en compte, per mi, és  l'abstenció. La brutal abstenció de la ciutat de Barcelona. Ens l'amaguen per terra, mar i aire, però les dades són realment espectaculars (pdf) A les darreres eleccions de l'any 2011 els resultats van ser aquests: Abstenció 47%, CiU 15%, PSC 11,5%, PP 9%, ICV 5,4%, ERC 2,9%, CUP 1% i C's 1%. Flipa. I les dades del 2007 són encara pitjor: Abstenció 50,4% PSC 14,8% CiU 12,6% PP 7,7%, ICV 4,6%, ERC 4,4%. El dibuix mental de la ciutat, amb l'abstenció al cap, és molt diferent. Increïblement diferent. Per calibrar la força real dels alcaldes no hi ha res com veure el tant per cent de vot que van tenir respecte del cens total: Trias (15%), Hereu (14,8%), Clos (23,1% i 19,8%) i Pasqual Maragall (30,3%, 29,7%, 23,7%, i 25,3%). 


Es diu poc, però tenim ciutats governades per alcaldes amb el 15% del vot -o menys. Aquesta vegada també ?

Editorial