Opinió

 

<70/169>

Vicent Partal

13.02.2012

Grècia: el fracàs d'Europa

Això que va passar ahir a Grècia és el fracàs d'una idea d'Europa que s'enfonsa sota la pressió de la crisi, d'uns grups financers insaciables i d'uns governs insensibles al poble que els ha votats. Ja no són els milers i milers de manifestants o els incendis cridaners que van encendre Atenes. Fins i tot quaranta-cinc diputats del dòcil parlament foren expulsats dels partits del govern. Per haver-se rebel·lat.

Podem discutir tant com vulguem sobre motius i raons. Sobre tot allò que feren malament els governs grecs i tot allò que feren malament els governs europeus --d'això se'n parla poc. Podem parlar hores i hores sobre la manera d'eixir d'aquest terrible atzucac en què ha caigut l'economia europea. I podem demanar-nos on porta aquesta onada de violència desfermada a Atenes i que pot impactar qualsevol dia tot Europa.

Ho podem fer i ho hem de fer. Però aquest ja no és el problema. Avui hi ha milions de grecs que veuen Europa com una imposició i no com un projecte comú, que creuen que el seu país ha perdut la llibertat i resta sotmès a Alemanya o a Brussel·les, que blasmen els seus polítics de covards o fins i tot de traïdors. Que no estan disposats a seguir aquest camí.

I amb això Europa ja ha fracassat, simplement. Els incidents d'Atenes d'ahir són greus, però la situació canvia també, i molt, des del moment que quaranta-cinc diputats han estat expulsats dels partits respectius per haver votat contra l'opinió dels dirigents. Un diputat de cada sis s'ha negat a obeir ordres i això diu molt de la tensió en què viu el país, més encara quan sis ministres han dimitit aquests darrers dies per no haver signat els decrets. No són els manifestants del carrer i prou, doncs. Assistim al naixement d'una esquerda socialment molt profunda i inquietant.

I és a la vista d'això que insistir en la política d'austeritat a tot preu, ignorant-ho tot i passant per damunt de tothom, és simplement una mala recepta. Més encara: segurament que després d'això que vam veure ahir, insistir en la política d'austeritat a tot preu, ignorant-ho tot i passant per damunt de tothom ja és una recepta inútil i contraproduent.

Mail Obert