Opinió

 

<70/169>

Vicent Partal

28.12.2011

Si el tren es diu democràcia...

Fa temps que hom parla del xoc de trens, sembla que inevitable, entre els interessos d'Espanya i els de Catalunya. Jo crec que l'anunci d'ahir s'ha d'inscriure en aquest procés. És veritat que el projecte no parla de referèndums sinó de consultes, que solament se'n faran sobre les matèries que són competència del govern i que no seran legalment vinculants. D'acord.

Però ara imaginem una situació possible i immediata. Imaginem que el govern espanyol digués que no vol saber-ne res, del pacte fiscal, i que el govern de Catalunya reaccionés convocant un referèndum sobre el cas, sense dir-ne referèndum. I que el referèndum, dit consulta, es fes contra l'opinió del govern espanyol que es veuria obligat a defensar davant Europa i el món que els ciutadans catalans no tenen el dret de votar sobre una cosa tan nítida, transparent i concreta com són els diners. I sobre l'ús que se'n fa --que fins i tot el parlament europeu ha dit que no era el més correcte.

En aquesta situació em demane com l'impediria el referèndum --el govern espanyol, vull dir-- i encara em demane més quin argument podria esgrimir davant tercers, posem per cas Europa, per justificar una cosa que és injustificable en democràcia: prohibir una votació.

La resposta és que invocaria la sobirania, és clar. Invocaria que solament hi ha una sobirania possible, que és l'espanyola. Però, aquesta sobirania, l'hauria d'invocar, literalment, contra la democràcia --que fa de mal invocar. I si fos així, si fos tan atrevit, em sembla que el nostre tren guanyaria molts punts a casa i al món. A casa perquè deslegitimaria encara més l'estat entre la nostra gent i aguditzaria el debat sobre qui té dret de decidir. I a fora perquè posaria molt en dubte el grau de la democràcia espanyola entre la resta dels socis de la Unió.

(PD. Entenc que hi ha un argument que diu: 'Tot això està bé, però CiU no serà capaç d'arribar al final quan toque. Solament puc dir que ja ho veurem. I que, de moment, els passos cap allà, els van fent, amb el suport dels independentistes i d'ICV.)

Mail Obert