Opinió

 

<70/169>

Vicent Partal

23.12.2011

Tancament i rebel·lió

El conseller Mas-Colell va dir ahir que havia començat un 'tancament de caixes transitori'. Ho va dir perquè el govern ha retardat el pagament de l'IRPF de l'octubre a l'estat. Però ho ha fet d'una manera pactada, de manera que no és un autèntic tancament de caixes, que és una rebel·lió --i les rebel·lions no es pacten.

És possible que el conseller haja cercat el titular per tapar el destrellat fet als funcionaris, que fins i tot ha obligat el president Mas a demanar perdó. Però sí que és molt important, tant se val si l'expressió és apropiada com si no, l'avís posat sobre la taula. Mas-Colell va dir també que, si l'estat no pagava els milions de la disposició addicional tercera el 31 de desembre, la Generalitat no pagaria la seguretat social dels funcionaris a l'estat.

Tothom sap que l'estat no pagarà i, per tant, el conseller haurà de complir la paraula --sense l'acord del govern espanyol, s'entén. Serà un gest simbòlic, sobretot, perquè l'estat té mecanismes de sobres per a recuperar els diners que no li arriben. Però serà un pas més i, aquest sí, important. Si és rebel. Perquè, si és rebel, si no és acordat, inaugurarà una era de fets que farà pujar el to de la discussió fins on calga. I obrirà camins, perquè el tancament de caixes real, el de debò, no l'haurà de fer, quan passe, tan sols la Generalitat. Ens hi haurem d'implicar tots.

Mail Obert