Opinió

 

<4/169>

Vicent Partal

05.05.2015

Prohibir la Meridiana?

L'ex-portaveu del PP al Parlament de Catalunya, Carina Mejías, que ara serà regidora per Ciutadans, va dir ahir en un acte públic que des de l'ajuntament el seu partit posaria 'tots els impediments possibles' a la manifestació convocada per l'ANC l'11 de setembre. 


Mejías, de moment, no ha aclarit com pensa dificultar l'acte de la Meridiana. Segurament perquè això no li és fàcil. Hi ha unes normes administratives que ella no pot canviar només perquè el caràcter d'una concentració no li agrade. Hi ha uns permisos que cal demanar, hi ha uns plans que els organitzadors han de comunicar i pot haver-hi unes despeses, si és que n'hi ha, que cal sufragar. Però ací s'acaba tot. Prohibir una manifestació es pot prohibir, és clar. Però no perquè a una persona se li haja ocorregut. Ha d'haver-hi una decisió en un tribunal, comunicada de la manera adequada. La resta és fantasia i publicitat electoral. I d'això es tracta.


La senyora Mejías està molt excitada. Les enquestes li van de cara i Ciutadans està convençut que pot aspirar a tot i més. Benvinguts a la competició. Amb el vots i els regidors a la butxaca ja en parlarem l'endemà de les eleccions, de què poden fer i què no.


Ara, el context en què ho va dir és ben significatiu i aclaridor. En les mateixes declaracions, Mejías deia que caldria celebrar la hispanitat i donava suport explícit a les concentracions espanyolistes. És un criteri que no cap en les institucions democràtiques, aquest que aplica la futura regidora. Però poca cosa es pot esperar d'un personatge que fa mesos que malda per fer les declaracions més virulentes de totes, les més amenaçadores, les que insinuen més obertament que cal perseguir i reprimir l'independentisme.


Per mi, cap problema. Serà incòmode, però poca més. Perquè si la senyora Mejías es pensa que tornar a un model repressiu semblant al del franquisme és l'única manera que tenen els seus de guanyar la batalla contra la independència, jo només he de recordar-li que no va ser així. Que el franquisme ens va fer molt mal, molt, però que al final, com es demostra ara, no ens va derrotar.






L'opinió dels subscriptors


(Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribe cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Ens ajuden a millorar el diari i tenen un contacte especial amb la redacció; reben les notícies hores abans i comenten aquest editorial, entre més coses. Si tu pots ajudar-nos amb una petita quota, et demane que t'apuntes en aquesta pàgina. Sàpigues que per a nosaltres és molt important, especialment en aquest moment.)






Octavi Monsonís


No ens sorprenguem per aquesta pretensió de Ciutadans, no és la primera ni serà l'última. I com més ens acostem al 27 S, els seus exabruptes seran més violents, ja que a l'ascens de plató caldrà afegir dir la més grossa contra l'independentisme per tal de recollir el vot més espanyolista.
Però aquesta mena de fer política té un cost: aparèixer com un partit cada vegada més autoritari i més procliu a retallar llibertats. I això sempre acaba passant factura.
D'altra banda, aquests nous aprenents de bruixots no llegeixen bé la història. Si a més atacs a Catalunya, més indepentistes, sembla que un Ciutadans amb parcel·les importants de poder serà un viver de nous independentistes.
De manera que els haurem d'agrair l'impagable ajut a l'independentisme que són a punt de protagonitzar.




Joan Guasch


Aquestes declaracions venen a demostrar que Ciutadans, que ha fet bandera d'un cert "progressisme" i una modernització de la política, han fracassat en aquesta idea i es veuen abocats a buscar vots en el graner més dretà, intolerant , autoritari i retrògrad que encara perviu en uns certs grups d'arrel molt espanyola que, en general, són inadaptats a la realitat catalana i demostren una gran falta de respecte per aquesta terra on viuen. Evidentment la senyora Mejías sap que el que ha dit és una barbaritat, però necessiten arrencar vots com sigui. Molesta, però això no fa res més que refermar que el camí pacífic i democràtic que em començat per construir un país nou és el camí correcte.




Andreu Rubio


En efecte, una vegada més, els de dretes "ciudadanos", "pp", ens volen ensenyar les dents, a la desesperada; es pensen que poden carregar-se tot allò que no els agrade, unitat de la llengua, corredor mediterrani, que per cert, ara sí que el volen.
 És clar que están fent les seves darreres cuetades que només serviran per estimular els nostres anhels d'indenpendència 
no sols a la Meridiana, sinó en tot allò que ha d'esdevenir canvis trascendentals al llarg dels Països Catalans per assolir la plena llibertat.




Josep Usó


Em sembla sensacional que la senyora Mejías vulga posar dificultats a una manifestació democràtica. Com també m'ho sembla que vulga afavorir una manifestació per cel·lebrar allò que en franco va iniciar com la Fiesta de la Raza. Quan més clar, més amics. Com per a pretendre estendre llaços de diàleg i somiar amb federalismes i altres "ismes". Quin afany de concòrdia i quina demostració de tarannà tolerant i democràtic. Al final, tot és questió de veure quans vots obté la senyora Mejïas a l'Ajuntament de Barcelona. El que ja no sabia jo és que ara ja ho és de regidora. Però pel PP. Aleshores, o m'equivoque jo, o el que pretén és continuar vivint d'aquest Ajuntament. Se'n podria dir una trànsfuga?




Salvador Rofes


Doncs anem en molt de compte perquè cada dia conec més persones que combreguen amb les idees d'aquesta "senyora" que , segur que, si pogués, ens exterminaria a tots o en implantaria un "xip" espanyol en el cervell.




Joan Rubiralta


És increïble que hi pugui haver persones que estiguin en contra de la voluntat de la majoria de la ciutadania d'un poble i s'atreveixin a amenaçar-lo. Com pot dir que prohibirà la marxa de l'ANC per la Meridiana? No sabem com ho pot arribar a fer però la pregunta correcta seria quin poder tindrà per prohibir-ho? Tothom que té dos dits de front veu clar que és impossible que l'ajuntament de Barcelona tingui una majoria absoluta de Ciutadans per poder imposar el seu criteri més antidemocràtic.

A més, en base a què es pot prohibir una manifestació pacífica, comunicada amb temps i que compleix amb tots els requisits legals? 
El que és trist és que hi hagi partits obsedits a anar contra la llibertat que rebran els vots dels qui segurament haurien votat PP i que es pensen que portaran aires renovadors quan en realitat resulta que aquesta formació està adoptant maneres de fer típicament franquistes. També podem entendre que actuen com ho fan perquè el que estan fet és defensar la seva ideologia espanyolista tenint a la seva disposició i sempre que calgui, la majoria de les televisions espanyoles.

Davant d'això el que no pot fer el poble català és resignar-se ni rendir-se. Cada independe3ntista ha de ser un agent per tan de fer saber a les bones persones que potser poden paensar que fan bé votant aquesta gent que s'equivoquen de mig a mig perq

Mail Obert