Opinió

 

<162/169>

Vicent Partal

21.04.2004

Finding Catalan (o potser era en Nemo?)

Mentre el president del Parlament de Catalunya i el del Parlament Europeu conferien ahir per trobar un estatut legal per al català a Europa, Disney muntava a casa nostra una altra befa contra el català: la multinacional de Mickey Mouse distribuïa el DVD de 'Finding Nemo' d'una manera deliberadament lesiva per al català.
Per comptes de fer allò que es fa normalment: un sol disc amb el mateix vídeo i tantes bandes sonores com calga, Disney ha fet una cosa ben rara. Ha editat dos discos diferents: d'una banda, els que es troben a totes les botigues, amb la versió espanyola i anglesa; d'una altra, els que s'han de cercar, amb moltíssimes ganes de trobar-los, amb la versió catalana i anglesa.
Els DVD en qüestió podien contenir perfectament totes aquestes tres versions lingüístiques, i això haguera estat ideal, perquè qualsevol comprador, de qualsevol lloc de l'estat, tindria la pista en català a l'abast. Però, amb aquesta simple divisió en dos productes lingüísticament diferents, Disney amaga el català tant com pot. Damunt, no fa gens de publicitat de l'existència d'una versió catalana en un DVD diferent, la distribueix malament i molt més tard que no l'espanyola i, per si amb això no n'hi haguera prou, la caràtula del Nemo català és en espanyol, diuen que per... error. Au, vinga! Qui la trobe que se n'enduga el premi! I després encara tindran la barra de dir que hi ha poca gent que compra en català.
És evident que el govern fa molt bé de perseguir l'oficialitat del català a Europa, com siga. Tot pas endavant en aquesta direcció serà bo. Però segurament que també seria hora que algú es plantara i que multara Disney amb qualsevol raó vàlida, o que l'amenaçara ben seriosament o li cercara les pessigolles per posar aquesta colla de desvergonyits multinacionalment espanyols contra la paret. Ens fa falta Europa, sí, però també fer-nos respectar a casa nostra. Perquè, si no aconseguim això, de res no ens servirà que ens equiparen ni que siga al gaèlic d'Irlanda.

Mail Obert