Opinió

 

<162/169>

Vicent Partal

07.04.2004

Un incendi descontrolat

Em fa l'efecte que tardarem dècades a resoldre els mals que ens han portat en quatre anys George Bush, Tony Blair i un conegut professor de Georgetown que només parla la llengua de Quintanilla de Onésimo (Redondo).
La relació amb el món àrab i musulmà ha arribat a uns extrems de tensió impensables. Si fins ara no hi havia 'xoc de civilitzacions', segons la molt desafortunada expressió de Samuel Huntington, els 'neocons' que detenen el poder a la Casa Blanca estan decidits a ocasionar-lo a tot preu. Fins i tot posant en perill, a casa mateix, la seguretat dels ciutadans occidentals.
El mal és que no sabem què fer ni cap on tirar. Tenim algunes receptes, és cert. Cal resoldre el conflicte entre Palestina i Israel, per exemple. Però quina solució té el problema iraquià? Com eixirem d'aquest vesper amb un mínim d'ordre? I, sobretot, com podem aturar la violència integrista islàmica? Tardarem dècades a calmar-la i només ho aconseguirem fent uns esforços enormes. Els indis sioux deien que abans fer foc havies de pensar que, fer-ne, era responsabilitat teua, però que, per a apagar-lo, no n'hi havia pas prou amb la teua voluntat. Doncs, això.

Mail Obert