Opinió

 

<160/169>

Vicent Partal

03.09.2004

Ensenyar la poteta

La Diada sempre ha exigit una precisió lingüística: la Diada no 'celebra' sinó que 'rememora' la derrota del 1714. Però enguany, tal com han anat les coses, encara se n'haurà de fer una altra: la celebració oficial vol afegir solemnitat als actes habituals que organitza aquests dies la societat civil o vol posar-hi fi suplantant-los? No és pas la mateixa cosa. N'hi ha que fa anys que preparen el clima necessari per a desacreditar els actes de l'Onze de Setembre o fins i tot per a suprimir-los amb qualsevol excusa (o què es va proposar, sinó, arran de l'11-S de Nova York?). I ara una part del govern sembla que no veu amb bons ulls el 'monopoli' de la Diada per aquells que considera 'els radicals'. I proposa uns actes nous, que formalment no van contra els tradicionals, però que inspiren un cert recel.
A mi, l'acte de la Ciutadella no em sembla ni malament ni bé. Donar-hi aires de cerimònia d'estat crec que no està malament (per una vegada, l'autoodi no hi pinta res...). Quant a l'aire paramilitar que semblava que havia de tenir, ja l'ha criticat encertadament Òmnium i, per sort, sembla que la proposta s'ha moderat. I al final, ni que siga quasi de matinada, el govern encara portarà flors a Casanova (enguany, si més no).
Vist així, en conjunt, sembla que l'equilibri dins el govern i entre el govern i la societat civil s'haja aconseguit. Però, de sobte, resulta que TV3 es resisteix a transmetre el concert del passeig de Sant Joan, adduint que, si ja hi ha un concert oficial, per què ha de transmetre (i ajudar econòmicament) el que no ho és, per molt tradicional que siga. I això fa sorgir el dubte sobre les intencions finals del canvi de format de la Diada. Encara que, sota pressió, sembla que 'la nostra' s'hagi decidit finalment a transmetre el concert tradicional, amb el seu gest ha ensenyat la poteta.

Mail Obert