Opinió

 

<15/169>

Vicent Partal

07.10.2014

Una oportunitat, encara

Avui es reuneix el Tribunal Constitucional espanyol. Ignore com té configurat l'ordre del dia, però és evident que no pot haver-hi cap qüestió més greu, important i urgent que resoldre la suspensió de la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. No sóc gens optimista, però supose que d'alguna manera, avui, han ser conscients de la responsabilitat que tenen.


La setmana passada vaig llegir un article de Javier Pérez Royo que em va sorprendre molt. Es referia a la sentència contra l'estatut de Catalunya, executada pel mateix tribunal, i la qualificava de 'colp d'estat'. No és que em sorprengués el concepte de colp d'estat --jo el vaig usar en l'editorial d'aquell dia mateix--; em va sorprendre qui l'usava.


Sense tanta contundència, aquestes darreres setmanes i mesos s'han pogut sentir cada vegada més veus que admetien, ara, que allò havia estat un gran error. És obvi que ho admeten vista la situació que ha creat aquell colp, amb la por que els fa veure quines en són les conseqüències. Mai no és tard quan arriba, però, dit això, també cal demanar-se com és que avui no avisa ningú de les conseqüències, infinitament pitjors, que tindrà la decisió que ara podrien prendre contra el 9-N. Ningú des d'Espanya, vull dir.


Amb el descrèdit que arrossega aquest Tribunal Constitucional, amb el terrible precedent del colp d'estat contra l'estatut i amb el ridícul de l'obligada reunió a corre-cuita que van fer la setmana passada menyspreant les més mínimes normes d'independència institucional, una sentència contra el 9-N o l'ajornament sense dia del debat serà un colp definitiu. Per mi que no quede, però…




L'opinió dels subscriptors. (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Si creieu que també podeu ajudar-nos, apunteu-vos-hi en aquesta pàgina.)




Jaume Jose Oranies


El Tribunal Constitucional (TC) podria aixecar la suspensió del decret que convoca la consulta del 9N o mantenir-la fins passat el 9 de novembre. Que el TC encara no hagi dictaminat, o com a mínim aixecat la suspensió, és una vergonya per al Reino de España com a estat democràtic i de dret pel simple fet que no ha aplicat la mateixa celeritat per acceptar el recurs i suspendre la consulta que en resoldre sobre aquest tema. Personalment no sóc partidari d'un estat oligàrquic on la "justícia" la dicten els oligarques.




Jaume Singla


A Espanya li queden molt pocs organismes institucionals que tinguin un minim de credibilitat, però pocs organismes han estat menys manipulats i condicionats que el Tribunal Constitucional. Es evident que a l'Estat Espanyol no es dona la divisió de poders i son els partits els que decideixen totes les questions. I ho fan massa sovint de forma arbitrària.El Constitucional pot dir -segur que ho diu- que la consulta no es legal, però no te altre remei que dir que és legitima. Per als ciutadans es plenament legitima i tenim tot el dret del mon de fer-nos escoltar.




Josep Usó


Fa no massa temps no m'hauria cregut que poguessin cometre tantes errades greus. Però, com més va, Més em sembla que es tornaran a superar. A hores d'ara, a trenta-tres dies per la consulta i amb tot el món civilitzat en contra, només sembla que es veuen amb cor d'interpretar el paper que millor han fet al llarg de la història. Una vegada tot perdut, s'agafen amb força al pal de la bandera i esperen allà que el vaixell se'l enfonse definitivament. Estic segur que el TC declararà inconstitucional la Llei de Consultes i la Consulta. No els veig capaços de més. Ja m'ho direu el divendres. Tant els fa que no tinguen cap argument racional. Ells són més dels altres òrgans que del cervell, a l'hora de pensar.

Mail Obert