Opinió

 

<107/169>

Vicent Partal

07.10.2009

...i responsabilitat

Quan l'altre dia demanava generositat per a gestionar l'etapa oberta amb el referèndum d'Arenys de Munt potser també hauria d'haver demanat responsabilitat. Crec que l'èxit dels referèndums proposats per als mesos vinents solament és possible des de la generositat de no retreure el passat a ningú, de pensar únicament en el futur. Però també cal la responsabilitat de saber que tota divisió o actitud destructiva fa mal a tothom, no solament a uns quants. Ara no és l'hora de ser purs o de saber quin rèdit se'n pot treure. Ara és l'hora de ser eficaços.

Si l'objectiu és que vote, com a mínim, un quaranta per cent del cens de cada població, no pot haver-hi ni una sola excusa que puga justificar que cap possible votant deixe de votar perquè no li agraden els organitzadors, perquè no són els del seu bàndol, perquè es creu discriminat o perquè es pensa que hi ha alguna maniobra rara al darrere d'un acte d'afirmació sobre el nostre futur que hauria de ser nítid i transparent. I fomentar aquest perill amb qualsevol pretext o motiu (que si aquells són uns traïdors perquè no van votar açò o allò al parlament, que si aquells altres són una colla d'arreplegats i d'il·luminats incapaços de posar-se d'acord en res), a mi, em sembla una greu irresponsabilitat. Allò que jo vull és votar, votar el mateix dia que voten tants ciutadans com siga possible i demostrar a l'estat espanyol que una part important d'aquest país està disposada a emprendre un nou camí. I estic convençut que no sóc l'únic que creu això i que molta gent pensa igual i veu amb estupefacció com cinquanta persones es barallen dient que em representen a mi o aquell o aquell altre mentre s'arroguen el dret de decidir per tothom.

Espere que, malgrat tot, el procés no se'n vaja a l'aigua, però això que passa és un mal senyal, molt preocupant. No sé si ningú està satisfet d'haver aconseguit una petita victòria que l'avale uns quants dies; allò que sé és que, per aquest camí, es crema la il·lusió de tot el país i que així és impossible que guanyem tots. Que d'això es tractava.

Mail Obert