Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

02.04.2013

Rajoy no l'encerta amb la contraoferta

Com sol passar amb les grans operacions d'estat, el diari El País revelava aquest cap de setmana quina seria la gran oferta de Mariano Rajoy 'per a aturar el sobiranisme' --o siga, l'independentisme--. Hi explicava amb tot detall que l'oferta li crearia problemes entre la seua gent per massa agosarada. Quina pena que siga tan poca cosa. Perquè si el govern espanyol es pensa que amb això arreglarà res estem ben llestos.


L'oferta, segons que diu El País, consisteix en un nou model de finançament 'molt més generós', expressió francament malapta, perquè no crec que ningú amb dos dits d'enteniment puga considerar el model actual com a 'generós'. Però no us ho cregueu pas. 'Molt més generós', traduït del madrileny, vol dir bàsicament que es redueix la pressió sobre el dèficit, cosa que ja ordena Europa, i que s'obre la porta a permetre que el sostre de dèficit de cada comunitat espanyola siga diferent. I ja està? Doncs sí. Ja està. Diuen que s'estudiarà en abstracte i en el futur un sistema no tan nociu per a Catalunya. I amb això pensen reconduir el procés? Doncs sembla que sí. 


Realment el projecte és xocant. Tant, que no arribe a entendre si és que no són capaços de veure què passa o bé ja han assumit que el Principat se'n va i es limiten a fer el paperot. Perquè aturar l'onada independentista amb tan poca cosa és simplement ridícul.


Si de veritat Rajoy, Madrid, l'estat, Espanya, o com en vulgueu dir, tingués intenció de reconduir la situació, haurien de proposar mesures molt radicals. Com ara reconèixer que Catalunya és una nació i té dret de separar-se quan ho vulga. Com ara fer del català llengua oficial de l'estat, de tot l'estat, i amb totes les conseqüències, també per al País Valencià, les Illes i la Franja. O facilitar la presència de la Generalitat en algunes institucions internacionals com ara la UNESCO. I deixar jugar la selecció en competicions internacionals, ni que fos el campionat d'Europa. I, és clar, canviar de soca-rel la manera de recaptar els impostos, cedint aquesta funció a la Generalitat. I no cal dir que hauria de permetre que es fes el referèndum sense posar-hi ni un entrebanc.


Si de sobte Espanya respongués a l'envit de l'Onze de Setembre amb propostes com aquestes, la veritat és que jo començaria a dubtar de la viabilitat de guanyar la independència ràpidament. Però ja ho veieu, i ho diu El País: simplement no passarà.

Mail Obert