Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

07.04.2008

La 'vice' erosiona

Divendres la senyora vice-presidenta del govern espanyol va fer unes declaracions molt dures relacionades amb la sequera i amb el comportament del govern català. Va deixar el Departament de Medi Ambient de la Generalitat com un drap brut, va desqualificar els estudis fets i, tot omplint-se la boca amb les paraules que pronunciava, va assegurar que seria el govern espanyol qui asseguraria l'aigua als barcelonins. És a dir que el govern espanyol, el 'central' que deia ella, asseguraria allò que el govern català no és capaç d'assegurar. El missatge no és nou, ja el vam sentir en el cas del Carmel, però fa mal. Ataca la idea que l'autonomia gestiona millor, per proximitat, i és deslleial, especialment tractant-se d'un 'govern amic'.

En el ja mig oblidat esvoranc del Carmel Zapatero va protagonitzar un incident semblant. Va arribar a Barcelona i, sense dir res al president Maragall, se'n va anar a repartir ajuts al Carmel, en un dels actes més populistes de tota la legislatura. Populista en el pitjor sentit de la paraula. Aquell fet va trepitjar tot d'ulls de poll del govern català, especialment perquè trencava una certa tradició de respecte de l'àmbit polític autònom. La lectura fàcil d'aquell fet era que el govern espanyol era eficaç i resolia aquelles coses que el govern català feia malament. A la fi es va demostrar que tot era propaganda i ni els diners eren tants ni arribaven tan fàcilment, ni Zapatero va demostrar mai més gens d'interès pel Carmel. Però en va restar la sospita que Zapatero no solament no entenia Maragall, quan aquest li parlava de l'Espanya plural, sinó que, a més, era capaç d'erosionar l'autogovern actual, si li convenia.

I és això que, de bell nou, ha fet Teresa Fernández de la Vega: erosionar. Sobre una base tan certa com vulguem, però erosionar. Veritat és que el conseller Baltasar no ho ha fet bé. No ha actuat amb la dignitat, certesa, precisió i capacitat que ha de tenir un conseller. Però en el to de la vice-presidenta espanyola ressona amb massa claredat la idea que 'ells' sí que saben fer les coses, no com aquests pobres xicots de la Generalitat.

Siga com siga, la sequera demana solucions i, si la idea del govern espanyol és la bona, que siga aquesta. Seria estúpid de fer una altra cosa (i no podem ignorar que ells tenen una capacitat legislativa i econòmica que, dissortadament, no té el govern de la Generalitat). Per tant, sembla inevitable que hi participen. Però una cosa és ser eficaços des de la lleialtat institucional i una altra aprofitar-se de la sequera per mirar d'obrir una rasa entre els ciutadans catalans i el seu autogovern.

Mail Obert